Åke: Hört att det har varit spekulationer

Svanstedt om sin stjärna Torvald Palema och nästa utmaning

Foto: ALN
Åke Svanstedt med Torvald Palema.
TRAV

Det blir ingen start utomlands för Åke Svanstedts stjärna Torvald Palema.

I stället siktar tränaren på Sverige och Hugo Åbergs.

”Anledningen är att det skulle bli en väldigt jobbig resa”, skriver Svanstedt på sin hemsida.

Åke Svanstedts stjärna Torvald Palema imponerade vid söndagens seger i Forus Open. Det här var hästens tredje storloppsseger i år. På bara de tre senaste starterna efter Elitloppet har hästen sprungit in omkring tre miljoner kronor.

Åker inte

Nu vill Mohawk Raceway i Kanada ha hästen till sitt storlopp Maple Leaf Trot, men Åke Svanstedt väljer att tacka nej.

”Jag har hört att det har varit en del spekulationer om var nästa start ska bli för Torvald Palema. Någon har tydligen också skrivit om att det skulle bli i Kanada. Då kan jag berätta att så blir det inte. Det fanns ett önskemål ifrån banan i Toronto att han skulle starta i storloppet Maple Leaf Trot. Men nu har vi bestämt att vi inte åker. Anledningen är att det skulle bli en väldigt jobbig resa. Hästen skulle i så fall ha behövt åka redan nu på fredag eller lördag”, skriver Svanstedt.

Tuff resa

Den senaste tiden har Torvald Palema rest en hel del och åkt 400 mil på bara några veckor.

”När det gäller Kanada så känns det lite väl tufft emot hästen att påbörja en sådan resa nu efter de turer han har haft på slutet. Dessutom är det försök och final i Maple Leaf Trot. Han hade sedan inte fått åka hem förrän en vecka efter finalen. Det hade gjort att hästen blivit borta för länge, och jag märker på honom att han trivs bästa hemma”.

Jägersro nästa

I stället siktar Åke Svanstedt på att vinna Grand Circuit i år igen. Nästa lopp blir Hugo Åbergs på Jägersro.

”Det finns så otroligt många fina lopp på hemmaplan och efter Hugo Åbergs är både Sundsvall Open Trot och Åby Stora Pris högaktuella. Däremot kommer vi inte att åka till Italien som vi gjorde i fjol. Det är sådant krångel med att få ut prispengarna därifrån och man måste ringa och skriva och hålla på. Så någon mer start i Italien blir det inte”, skriver Åke Svanstedt på sin hemsida.