Huselius och Nurmos superhelg i Halmstad

Hockeystjärnan och topptränaren har tre hästar med segerchans på V75

Foto: Kanal 75/Lars Jakobsson
Timo Nurmos knyter näven och är förstås helnöjd med helgens jätteframgångar. På lördag är han högaktuell igen då Nurmos har tre hästar med i V75 som alla har bra vinstchans. Alla tre ägs av Kristian Huselius.
TRAV

Timo Nurmos har haft en superhelg med dubbla storloppssegrar och över två miljoner kronor inkört.

På lördag har en av landets hetaste travtränare tre vassa segerkandidater på V75.

– Jag är optimist med alla tre, säger finländaren som firade succéhelgen med prinskorv och kex.

I lördags hade Amaru Boko en suverän uppvisning i E3-finalen.

Dagen efter vann Bob Hope det finska storloppet Suur-Hollola-Ajo i Lahti.

Men tro inte att Timo Nurmos slår klackarna i taket, festar runt eller firar med några dagars ledighet efter en sådan braksuccé. Den finske arbetsmyran var tidigt igång i ottan måndag morgon med nya uppgifter. Många av stallets 160 hästar skulle tränas och är man som Nurmos väldigt framgångsrik går det inte att tumma på några rutiner. Han driver sin verksamhet med stor profession vilket avspeglar sig på resultaten.

– Det bara rullar på hela tiden men det är roligt också. Travet har högsäsong nu med tävlingar nästan varje dag och hästarna måste gå sina träningsjobb. Men ibland önskar man att det gick att stanna upp lite så att man verkligen kunde njuta lite extra efter en sådan här helg.

"Känns bra inombords"

– Fast det känns ju väldigt bra inombords när man har lyckats vinna två sådana här fina lopp. Det är extra roligt när man har haft en plan och matchat hästarna mot speciella lopp, säger Timo Nurmos när han unnar sig en lunch vid golfbanan några kilometer från stallet i Fituna, strax söder om Stockholm.

Så det har inte varit något större firande efter storsegrarna i helgen?

– Nej, efter E3-segern i Eskilstuna kastade jag mig i bilen för att hinna med flyget till Finland. Jag var framme på hotellet klockan ett på natten och somnade direkt.

– Efter Suur-Hollola-Ajo fick vi också skynda oss till flygplatsen för att hinna med planet hem. Varken jag eller Jorma hade hunnit äta något och var jättehungriga innan vi gick på planet. Men Jorma hade handlat lite prinskorv och kex i en butik på flygplatsen. Så när det serverades kaffe i planet satt vi och mumsade på råa prinskorvar och kex. Det var vår firarmiddag, säger Nurmos och skrattar.

– Man är lite trött idag men samtidigt är man tillfreds att det har gått så bra.

Huselius har tre V75-hästar till start

Timo Nurmos är en av landets främsta unghästtränare och har digra meriter ifrån storloppen de senaste åren. På lördag har han tre högkapabla hästar med i V75 i Halmstad. Alla tre ägs av NHL-stjärnan Kristian Huselius som kommer att få en spännande eftermiddag. På förhand ser också alla tre ut att ha bra vinstchans.

– Det känns helt otroligt att ha tre hästar med på V75. Speciellt under Sprintermästarhelgen som i sig är väldigt rolig. Det är mäktigt och det ska bli kul men det lär också bli väldigt nervöst, säger Kristian Huselius som är mycket travintresserad och ofta är på besök hos Timo Nurmos när han är hemma i Sverige.

"Vincent du Ling bästa chansen"

Om man får tro tränare Nurmos så har Huselius anledning att ha goda förhoppningar. Så här kommenterar Solvalla-tränaren sina V75-hästar.

– Mils You Love (V75-4) är en mycket bra häst som jag har förhoppningar på. Han vann i debuten för oss men var inte frisk senast. Hästen hade en halsinfektion och hostade efter loppet. Det var även en mycket tuff öppning men insatsen berodde på att han inte var frisk. Han fick vila lite och har sedan tränat på helt normalt. Han känns fin och är snabb ut bakom bilen. Jag tror att det blir barfota runt om den här gången och han borde räknas, om det nu inte är så att han är i behov av ett lopp i kroppen.

– Vincent du Ling (V75-6) har utvecklats mycket i vinter och han hade fått en rejäl vinterträning inför årsdebuten näst senast. Han gick bra då och var sedan ytterligare förbättrad vid segern senast. Då vann han på ett bra sätt ifrån utvändigt om ledaren. Hästen är stark och tål att göra lite jobb den tunga vägen om det behövs. Han kan öppna okej ifrån start och jag måste vara optimist. Jag tycker att Vincent du Ling är bästa chansen, säger Nurmos och spikar hästen på det officiella tipset Fem tippar V75.

Innerspåret ett minus

– Caddie Comet (V75-7) var jättefin i comebacken på en kanontid. Han går säkert bara framåt med loppet i kroppen och kommer att tävla barfota runt om nu. Det ger ytterligare en växel på honom. Det enda minuset här är innerspåret som det nog blir svårt att försvara. Han är inte så tokig ut men har flera väldigt startsnabba hästar på utsidan. Kommer han bara till i loppet så ska han räknas, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson /Kanal 75