”Ludde brukar tycka till utan att vara insatt”

Efter Kolgjinis krönika – nu försvarar banarbetaren sig

Foto: ALN
Jörgen Wickman och Lutfi Kolgjini.
TRAV

Flera av landets banarbetare tas ut i strejk om inte parterna enas innan den 9 juli.

Nu ger sig travtränaren Lutfi Kolgjini in i debatten och menar att banarbetarna har det bra.

– Jag måste säga att de har ett rätt komfortabelt arbete. De sitter i en varm traktor och orkar knappt vända sig om för att se vad som händer, skriver han i sin krönika.

Kommunal varslar om strejk vid flera av landets travbanor. Förbundet kräver högre lön för stallpersonal och banarbetare. Den 9 juli blir det strejk om inte parterna kan enas innan dess.

Det innebär att några banor kan tvingas att ställa in sina tävlingar.

Komfortabelt arbete

Nu tycker travtränare Lutfi Kolgjini till om strejken och menar att banarbetarna har det bra om man jämför med stallpersonal. I sin krönika i Sportbladet skriver han om strejken.

”Läste att banarbetarna kommer att gå ut i strejk inom kort. För att de vill ha högre löner, antar jag. Jag måste säga att de har ett rätt komfortabelt arbete. Sitter i en varm traktor och orkar knappt vända sig om för att se vad som händer. Till skillnad från hästskötarna, som både har långa resor och ett mycket slitsamt jobb. Utan att veta exakt vad banarbetarna har för lön har de i alla fall inte ett lika slitsamt jobb som hästskötarna”, skriver han.

Han tycker att man ska låta banarbetarna sluta och i stället anlita nya.

”Mitt förslag till de drabbade banorna är: Låt dem gå! Jobben bör i stället gå ut på entreprenad till folk med F-skattesedel Fördelar? De kommer att göra ett toppjobb, annars blir de av med det. Dessutom kan de inte strejka. Halmstad har det så och det fungerar fantastiskt bra. Det vet alla vi aktiva”, skriver han.

”Vet hur han har det”

Jörgen Wickman, banarbetare på Åbytravet, håller inte riktigt med Kolgjini.

– Ludde brukar tycka till utan att vara insatt. Han brukar tala i rubriker. Det är nästan aldrig någon bana som är perfekt. Jag har jobbat som travtränare så jag vet hur han har det. Han får gärna följa med mig en dag, jag vet hur hans schema ser ut, säger Jörgen Wickman.

Vad tycker du om strejken?

– Jag är inte så insatt i varför det blir strejk, men det känns lite olyckligt att det ska gå så långt att det ska bli strejk. Det verkar som om avtalet med banarbetarna är klart, men inte hästskötarnas avtal. Men det biter väl hårdare om de tar ut oss i strejk. Det är dåliga löner och vi säkerligen underbetalda, säger Jörgen Wickman, banarbetare på Åbytravet.