Tränaren: Vi som är vana har lite fördel

Foto: Kanal 75/Maria Holmén
Marcus Hultman, 28, har kladdat rejält inför onsdagens V64-tävlingar hemma i Åmål.
TRAV

V64 gästar Åmål.

Det innebär folkfest och banans hungrigaste tränare har laddat rejält.

Marcus Hultman, 28, selar ut sju av stallets tolv hästar på onsdagen.

Det är dags för årets största travdag i Åmål - den lilla banan i Dalsland vid nordvästra delen av Vänern. Ett varv på travbanan i Åmål är 800 meter jämför med de flesta andra banor som mäter 1 000 meter.

– Framför allt ger det en härlig närkontakt mellan publiken och hästarna. Men sedan så får man vara lite taktiskt också och det är klart att vi som är vana att köra på en 800-metersbana har lite fördel, säger Marcus Hultman.

Är det något som är extra viktigt att tänka på?

– Ja, att upploppet är kort och det är svårt att ta längder sista biten. Det gäller att sitta i position i tid. Därför körs det också ofta rejält från start.

Marcus Hultman är en av sju proffstränare med licens på Åmålstravet. Han driver sin rörelse tillsammans med pappa Jan Hultman. Tolv hästar finns på egna träningslistan och till årets travfest har han hela sju stycken från stallet till start. Tre av dem inom V64-spelet där han dessutom får chansen att köra en betrodd amatörhäst.

– Jag har väl inte siktat på att starta så många just den här dagen, utan det var bara så att det stämde med propositionerna. Men det är klart att det är väldigt kul med så många till start. Vi kommer att ha lite extra på verandan till stallet för hästägarna. För oss är V64-dagen en stor fest, berättar Marcus Hultman.

Pippi bästa chansen utanför V64

I fjol blev det 18 segrar för stallet och drygt 700 000 kronor inkört. I år har det blivit sex segrar och 344 928 kronor hittills. Frågan är om det kan bli någon på onsdagen.

– 10 Nanymede K. (V64-2) är jättefin häst som jag har stora förhoppningar på. Han hade tidigare problem med halsen, men är opererad och fungerar bra nu. Han tog två raka segrar i maj, men senast blev han störd till galopp. Jag tror formen är fortsatt bra och med lite tempo på loppet kan han vara med långt fram.

– 2 Gjaerla Rasken (V64-4) är humörbetonad. Han satt fast med mycket sparat senast och har bra form. Det kan bli en bra peng om det stämmer, men att vinna blir svårt.

- 6 Lady Coron (V64-5) är amatörtränad. Det är en häst jag sett från sidan och som har imponerat i tre starter så här långt i år. Nu möter hon tuffa hästar, men är själv fin.

– 12 Tubbe (V64-6) är jämn och bra och har hygglig form. Tyvärr fick han ett iskallt läge.

Vilken är din bästa chans utanför V64-spelet?

– Jag tycker det är halvchanser allihopa. Men 5 Pippi i lopp 10 är en fin treåring som kan duga långt om hon sköter sig.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75