Strejk på fredag – flera banor drabbas

Travkonflikt bryter ut på fredag – parterna kan inte enas

TRAV

Kommunal har sagt nej och Almega ja till medlarnas slutbud för hästsportnäringen.

Därför blir det konflikt på fredag vid fem travbanor och Täby Galopp.

Strejken drabbar dock inte torsdagens tävlingar på Halmstadtravet eller V75 på lördag.

”Det är oacceptabelt att arbetsgivaren vill sänka lönerna för nyanställda i en bransch som omsätter miljarder. Nu tar vi strid för att Kommunals medlemmar i hästbranschen ska få skälig lön och bra arbetsvillkor för det viktiga arbete de utför på landets travbanor och ridskolor”, skriver Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Det handlar om travbanorna Åby, Axevalla, Bollnäs, Östersund och Örebro förutom Täby Galopp.

En strejk innebär också att spelet på de aktuella banorna stoppas.

Om parterna inte lyckas nå en uppgörelse bryter strejken ut vid midnatt natten till fredagen.

Det innebär att Täbys tävlingar på lördagen och måndagen i första hand hotas av strejk. Det kommer inte att påverka V75 på lördag eller torsdagens tävlingar på Halmstad.

Enligt Kommunal innebär medlarbudet lönesänkningar med 10 procent för nyanställda. Dessutom vill arbetsgivaren frysa ersättningarna för obekväm arbetstid.

”Väldigt trist”

Svenska Travsportens Centralförbund tror att strejken kan drabba sporten hårt.

– Den här strejken är väldigt trist och drabbar de enskilda banorna hårt. Inställda tävlingar innebär för hästägarna att det inte kommer delas ut några pengar och spelet på banorna stoppas, säger Ulf Hörnberg, generalsekreterare på Svenska Travsportens Centralförbund.

– Skulle den här strejken bli långvarig är det ödesdigert för hästsporten.

Strejken kan tvinga Sveriges näst största travtävling att ställa in, Stochampionatshelgen, som körs på Axevalla den 23 till 25 juli. Den kan även slå hårt mot både banor, hästägare, tränare och deras anställda.

– Trippeltravet med V 75 och Stochampionatet är största tävlingen efter Elitloppet och har en spelomsättning på kanske 150 miljoner kronor, pengar som går tillbaka till hästnäringen. Jag vågar inte tänka så långt, det skulle slå mot hela vår verksamhet om det ställdes in, säger ATG:s vice vd Benno Eliasson.

Han hoppas att man hittar en lösning i tid. Om det inte går före fredag, hoppas han att man hittar en lösning i nästa vecka.

Att flytta tävlingar är inte aktuellt.

– Vi planerar inte att flytta tävlingar. Risken finns att vi i så fall uppfattas som strejkbrytare, säger Eliasson.