Huselius: ”Har fjärilar i magen”

NHL-stjärnan om sina V75-chanser

Foto: Kanal75
TRAV

Kristian Huselius har gjort många hattrick på ishockeyrinken.

Nu kan det bli ett på travbanan också.

NHL-stjärnan har tre egna hästar till start på V75 – och alla med bra vinstchans.

– Jag har riktiga fjärilar i magen. Vinner alla tre vet jag inte vad jag gör, säger Huselius med ett skratt.

Kristian Huselius är en stor travfantast, spelare och hästägare.

Han äger sju totalt sju hästar och följer sporten så mycket han kan.

Lördagens V75-tävlingar i Halmstad blir mycket speciella för forwarden i Columbus Blue Jackets. Huselius har inte mindre än tre av sina hästar till start inom V75. Dessa är Mils You Love (V75-4), Vincent du Ling (V75-6) och Caddie Comet (V75-7).

Vi möter Kristian Huselius när han tillsammans med sin familj besöker tränaren Timo Nurmos. Det är en uppsluppen, förväntansfull men också en något spänd landslagsspelare vi möter.

– Ja, herregud, vad ska jag säga, jag är redan nervös. Det är otroligt, som hästägare är det fantastiskt kul att ha starthäst på V75. Att sitta på lördag på plats i Halmstad och ha tre hästar till start det är, oosch, det är obeskrivligt, det är faktiskt riktigt häftigt.

– Det är tre väldigt, väldigt fina hästar i olika klasser, och det ska bli otroligt kul, säger Kristian Huselius.

Mer nervöst än en hockeymatch

Han är känd som tuff på isen och är en rutinerad NHL- och landslagsspelare. Men när Huselius står vid sidan och ser sina hästar tävla får han hög puls.

– Jag är mer nervös än en vanlig hockeymatch, helt klart, eftersom jag inte kan påverka så mycket. I hockeyn, det har jag hållit på i hela mitt liv och spelat, då är man ju inblandad och involverad hela tiden att gå ut och hjälpa sina lagkamrater. Så på det här sättet så är ju det här mycket värre.

– Jag kommer att ha riktiga fjärilar i magen förmodligen.

Vad är tjusningen med trav, spel och hästar?

– Ja, tjusningen som hockeyspelare och idrottsmänniska så är det allt runtomkring, framförallt på sommaren att man får vara med och lära. Folkfest, närheten till djuren, sedan tycker jag att det är spänning hela tiden, att få vara med och tävla. Det är en härlig känsla, man står vid sidan om och man analyserar och försöker att hitta fina hästar. Och sedan spelmässigt så är man en spelare från början, och gillar att satsa lite på V75.

– Sedan är det en härlig avkoppling ifrån sommartränandet och komma ut så här på Timos gård och titta på när de tränar och hälsa på hästarna det är fantastiskt trevligt. Jag bor i Stockholm på sommaren och då är det skönt att vara nära och jag tycker att Timo är en väldigt bra tränare.

Du är välavlönad NHL-proffs, vari ligger spänningen för dig att spela?

– Det är spänningen, förmågan att analysera, att hitta vinnarna och hitta fina hästar. Först var det bara spelet som jag var intresserad av tidigare men nu är det sporten också. Intresset har blivit att kanske också hitta oslipade diamanter och kanske lyckas köpa dem, eller köpa fina unghästar i tidig ålder. Så det är lika stimulerande nu som spelet.

Vad är det mesta du har vunnit på trav?

– Det var för två år sedan då jag fick in en V75:a på Åby, eller två V75-system fick jag in och de gav ju tre miljoner styck så det var en fin hacka. Det var en otrolig känsla att vara med på det.

Jag antar att det har blivit några hattrick på rinken genom åren, kommer det att bli något på V75 tror du?

– Nä, usch, jag vågar inte svara på det. Men skulle det bli så då vet jag inte vad jag gör. Men chansen finns ju och jag tror säkerligen att de har vinstchans i de tre loppen som de är med i. Men sedan får vi hur marginalerna och löpningsförloppen blir.

FAKTA

Huselius om sina hästar:

– Mils You Love (V75-4) var jättefin i årsdebuten men var tyvärr sjuk och hade en halsinfektion senast. Efter det har han vilat och tränar nu väldigt bra igen. Jag hoppas att han får visa din kapacitet den här gången och han är mycket snabb ut efter bilen. Jag tror att det är 70 procents chans att han vinner.

– Vincent du Ling (V75-6) är fantastiskt bra och jag tror inte att folk kanske vet hur bra han egentligen är. Förhoppningsvis får han visa det nu. Han har fått ett bra läge och trots det tuffa motståndet tror jag att han kommer att vara väldigt, väldigt långt framme.

– Caddie Comet (V75-7) har verkligen visat vilken klasshäst det är och klättrat genom klasserna. Han var väldigt fin förra fredagen då han vann och jag hoppas och tror på en fin sommar. Hästen är inte så snabb ut så att han kan försvara innerspåret men kommer han bara ut har han chans.

Michael Carlsson, Kanal75