Mjölkbonden som kan vinna på V64

Foto: Kanal75
Mjölkbonden Krisina Wiik har en häst i träning. I onsdagens jackpottkryddade V64-omgång jagar El Sueco tredje raka segern.
TRAV

Ensam häst bland 150 kor.

Det är melodin för travhästen El Sueco, som i onsdagens jackpottkryddade V64-omgång på Solänget kan ta åttonde segern i tionde starten.

– Så fin som han är kan man inte räkna bort honom, säger tränaren och mjölkbonden Kristina Wiik.

När Kristina Wiik, eller Kia som hon kallas, köpte El Sueco i höstas hade han aldrig tävlat. Nio starter senare ståtar femåringen med sju segrar på nio försök. Enda plumparna i protokollet har kommit i två V75-starter, där han har slutat trea respektive fyra.

–  Vid första V75-starten på Umåker fick han hemlängtan och bröt ut i näst sista sväng, men efter det gick han jättebra. På Dannero var han inte fräsch så efter det behandlade vi honom och lät honom vila i tre veckor innan vi drog igång igen, säger Wiik.

Vilan gjorde El Sueco gott och två framträdanden senare har han två färska ettor i programraden.

–  Nu känns han på gång igen och senast tyckte jag att han gjorde det riktigt bra. Han gick över 1 000 meter i dödens och visade att han inte behöver ledningen för att vinna.

Trivs bland korna

Wiik köpte El Sueco mest för att "ha en kompis att lalla på med i skogen", vid sidan av sina 150 mjölkkor på gården i Brattfors söder om Umeå. Och att vara ensam häst bland korna tycks vara El Suecos melodi.

– Hans uppfödaren hade också kor så han är van med dem.

Han kanske tror att han är en ko?

– Nej, det tror jag nog ändå inte. Det ser inte ut så på banan i alla fall, säger Wiik med ett skratt.

Blir du inte sugen på att ha fler hästar när det går så bra?

– Ibland är jag sugen på det men vi har ju mycket kor och jag lägger mycket tid på den här hästen, så jag har inte tid att ha fler.

V75 sommarens stora mål

V64-spelets sommarturné avslutas på onsdagen på Solänget i Örnsköldsvik. Det är jackpot och en eventuell ensam vinnare med sex rätt beräknas få nio miljoner kronor. El Sueco startar från spår fem i den inledande avdelningen.

– Det är det hårdaste motstånd som han har mött någonsin. Det är ju klass I och de hästar som brukar vara ute på risktoton här uppe. Men så fin som han är kan man inte räkna bort honom.

Senare i sommar hoppas Wiik också kunna ta revansch på V75.

– Vi får se hur han tar det här loppet men om allt går som det ska är tanken att han ska gå ut på V75 i Skellefteå (14 augusti). Det är det stora målet i sommar.

Ola Johansson/Kanal75