V75 på landets vackraste bana

Foto: Kanal75
När vädrets makter är med finns det ingen vackrare travbana i Sverige än Årjäng. På lördag är det dags för årets publikfest vid norska gränsen
TRAV

Absolut inte störst.

Knappast bäst.

Men vackrast.

Den här veckan slår V75 och sommartravet ner på idylliska Årjäng.

Travbanan som med sin unika miljö lockar fler besökare än det finns invånare i hela kommunen.

Foto: Kanal75
Årjängs sportchef Göran Azelsson har investerat i ett nytt startsystem inför årets tävlingar och hoppas att vädrets makter är snällare än i fjol.

Med blott fem proffstränare och helt tävlingsfritt under vinterhalvåret tillhör Årjäng lilleputtarna bland landets travbanor.

Men en gång om året, när V75 och Årjängs Stora Sprinterlopp ska köras, så blir landets västligaste bana också den festligaste.

Många fyrbenta världsstjärnor har tjusat publikhavet genom åren och bland de senaste 20 årens vinnare i huvudloppet återfinns namn som Mack Lobell, Peace Corps, Copiad, Victory Tilly, Gidde Palema och Steinlager, samtliga också elitloppsvinnare.

Någon häst med den meriten återfinns inte i årets startfält, men väl stora delar ur den svenska och norska eliten, kryddat med gästen Russel November.

"Den flygande holländaren" tog bland annat hem Norges största lopp Oslo Grand Prix i fjol och gör nu sin första start i Sverige sedan andraplatsen i Hugo Åbergs Memorial för ett knappt år sedan.

Just samarbetet med Jägersro och Åbergs - som körs tio dagar senare - är något som Göran Axelsson, banans starke man tillika sportchef och Årjängstravet trogen sedan 1980, vill framhäva.

– Det har betytt mycket att vinnaren får en direktplats i Hugo Åbergs. Det är ett svårt lopp att bli inbjuden till så många vill ta chansen att gå via oss. Sedan har ju hästarna som vunnit på Årjäng visat att de kan hävda sig mycket väl på Jägersro också. Citation tog ju till exempel dubbeln för tre år sedan.

Vill höja prispengarna

1999 höjdes förstapriset i Årjängs Stora Sprinterlopp till en halv miljon kronor, men har legat kvar på den nivån och därmed fått se sig passerat av några av sommarens övriga storlopp.

– Vår ekonomi är ganska god så vi har haft planer på att höja till 750 000. Men i år valde vi andra prioriteringar genom att investera i ett helt nytt startsystem samt bygga ut hagarna kring banan. Men förhoppningarna finns att kunna höja redan till nästa år, säger Axelsson som är mycket nöjd med årets upplaga.

– Det måste jag säga. Det krävdes ju över 1 700 startpoäng för att komma med vilket i sig är ett styrkebesked och jag tycker att loppet ser väldigt ovisst ut med sex-sju hästar som kan vinna. Lite synd var det att Russel November fick ett så väldigt dåligt spår (tolv) och måste jag välja någon vinnare blir det Beanie M.M.

Nära att regna bort

Det som gör Årjängs årliga V75-dag till en speciell folkfest förklaras i första hand av den idylliska miljön. Banan har röstats fram till Sveriges vackraste vilket också numera blivit en officiell slogan.

När publiksiffran passerar 10 000 innebär det att det under några timmar en lördag befinner sig fler personer på travbanan än det finns invånare i hela Årjängs kommun.

– Publikrekordet är från 1954 då det sägs att det var över 15 000 personer här. Under min tid är vår bästa siffra drygt 13 000 och man kan ju alltid hoppas på det i år även om det mest realistiska är någonstans mellan 10 000 och 12 000, säger Axelsson.

För att få människor att gå man ur huse med picknickkorgarna i högsta hugg krävs förstås att vädrets makter är med. Det var de sannerligen inte i fjol då regnet formligen öste ner och det ett tag såg som att hela banan skulle rinna bort.

– Det var det absolut värsta jag varit med om under min tid här. Hade det kommit lite till så hade vi fått ställa in hela dagen. Jag minns när Scarlets Aino gick i mål i huvudloppet så hade vattnet trängt ut en halvmeter på banan och det blev små diken i kurvorna, säger Göran Axelsson.

Strök sin häst – åkte dit ändå

Trots busvädret letade sig över 8 000 människor till banan vilket är ett tydligt bevis på vilken stark dragningskraft den lilla banan i Värmland har skapat med sin stora dag.

Bland dessa fanns Morten Waage. Tränaren till Beanie M.M. hade anmält sin häst till Årjängs Stora, men tvingats stryka på grund av halsinfektion. Det hindrade honom inte från att resa upp själv.

– Jag skulle träffa några kompisar och vi satt på berget och drack whiskey under loppet istället. Det blev en trevlig dag trots vädret. Jag gillar verkligen Årjäng och Värmland överhuvudtaget. Det är ju nära Norge så det blåser från rätt håll, säger exilnorrmannen som alltså är en trogen gäst även då han inte har egen häst till start.

– De flesta gånger jag varit på Årjäng har det varit som publik. Det här är första gången jag har en häst i storloppet och det ska bli riktigt kul även om jag inte kan sitta på berget och njuta den här gången.

Får sin whiskey ändå?

Med betydligt bättre startspår gentemot sina värsta konkurrenter talar det mesta för att Beanie M.M. blir klar favorit trots att han föll som just sådan i sin senaste V75-start.

– Jag var nöjd med hästens insats ändå. Det som fällde honom var att han blev lite för het första varvet. Därför funderar jag på att plocka bort det helstängda huvudlaget den här gången, men det är inget vi bestämmer förrän efter värmningen, säger Waage som också ser biljetten till Hugo Åbergs Memorial som en av anledningarna till sin resa.

– Där vill jag gärna vara med. Målet är förstås att vinna också samtidigt fixa platsen dit. I sådana fall kan man nog unna sig en liten whiskey i år också.

Robin Johansson/Kanal75