Knappt om tid för Red Hot Dynamite

TRAV

För tre månader sedan opererades han för en livshotande tarmsjukdom.

Nu tränar Red Hot Dynamite för att komma i form till Svenskt Travderby.

– Det är knappt om tid och chansen är nog inte så stor. Men vi gör ett försök och hästen känns fin, säger tränaren Sami Saarela.

Foto: Kanal75
Frank Anderssons stjärnhäst tillsammans med sin tränare Sami Saarela.

Det var i mitten av april som Red Hot Dynamite plötsligt insjuknade. Han hade fått ett veck på blindtarmen som blivit inflammerad och han opererades akut på Strömsholms djursjukhus. De efterföljande dygnen var kritiska men stjärnhästen överlevde och har repat sig bra. De senaste veckorna har han tränat för fullt på Sundbyholmstravet utanför Eskilstuna.

– Han är i full träning och det verkar bra så här långt. Hästen känns fin och har även gått upp i vikt. I lördags körde jag 1.19 över full distans med honom och det är det snabbaste jobbet han har gått efter sjukdomen. Vi nöter på men det är en bra bit kvar ännu, säger Sami Saarela.

– Det är i alla fall inte varit några komplikationer efter tarmsjukdomen. Man är ju alltid lite orolig att det ska hända igen men det är inte så stor risk säger experterna på området. Veterinären säger exempelvis att han aldrig har varit med om att det har kommit tillbaka.

Derbyt är målet

Red Hot Dynamite var i fjol kullens store dominant och vann alla storlopp han ställde upp i. Han har tagit 13 segrar på 15 starter och hittills sprungit in 4,5 miljoner kronor. Hästens stora mål har i år varit Svenskt Travderby, vilket är något som både tränaren och ägarna Stall TNT och brottarlegendaren Frank Andersson har sett fram emot. Men nu klämtar klockan för om det blir någon start i travsportens blå band, första helgen i september.

– Målet är derbyt men det kan ju bli så att han orkesmässigt inte hinner. Det börjar bli lite kort om tid och det är upp till hästen och mig att få honom i det skicket.

– Ska han vara med ska han ha chans att vinna annars står vi över. I så fall siktar vi på Breeders Crown och Europaderbyt senare i höst. Han måste komma upp i toppkondition, orken måste dit och det finns inga genvägar. Det är långt ner till farter kring 1.10 just nu, säger Saarela.

Måste ha ett lopp innan kvalen

Kvalen till Svenskt Travderby avgörs den 24 augusti på Jägersro. Om Red Hot Dynamite ska vara med vill tränaren ge honom ett lopp i kroppen innan dess.

– Han måste hinna med ett lopp innan och det blir i så fall i mitten av augusti. Det är bara en månad kvar och efter det loppet får man avgöra hur der ser ut med derbyt.

– Men strular det något under vägen, att han hostar en gång, blir förkyld och får stå över, då är det kört. Så knapert om tid är det just nu. Hästen ser i alla fall fin ut och känns bra men det måste flyta perfekt hela vägen fram till derbyt.

– Hästen skulle ha behövt ett par tuffa lopp och fått mera hårdhet men nu är ju läget som det är. Jorma Kontio ska få köra det sista jobbet innan start och avgöra hur det blir. Han vet hur hästarna ska kännas för att kunna duga i de höga farterna.

Hur stor är chansen att det blir start i Svenskt Travderby?

– Det är inte så stor chans, tyvärr. Jag bedömer det som 20 procents chans att det blir derbyt. Jag tänker inte tvinga hästen men har han orken och ser bra ut måste vi försöka.

– Det är en fantastisk häst och är det någon som skulle klara det så är det Red Hot Dynamite, säger Sami Saarela.

Michael Carlsson/Kanal75