Därför blev deras program en succé

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal75
Benny Haag och Sven Melander i V64-studion. Deras program lockade rekordmånga tittare.
TRAV

När Benny Haag och Sven Melander gjorde travet i TV4 på onsdagarna tog de tittarsiffrorna till nya höjder.

När de slutade så dalade siffrorna – och har aldrig kommit upp i samma nivå efter det.

Melander tror sig veta varför.

– Det satsades mer pengar då.

För åtta-nio år sedan väckte Benny Haag och Sven Melander starka känslor med sin medverkan i TV4:s travsändningar på onsdagarna. Programmet hade höga tittarsiffror men var också bespottat av många. Den skämtsamma tonen med badmössor gick inte hem hos alla i tv-rutan – men många tittade. När de slutade så dalade siffrorna. Och dagens sändningar på onsdagarna ”Sommarstudion” når inte alls samma nivåer av tittare.

Har du sett programmen som går nu? Vad tycker du om dem?

– Jag såg lite igår. Jag tyckte det var trevligt. Jag tycker Johan (Hedenberg) är duktig. Det är dock en lite dålig sommarmiljö i studion, det ser lite instängt ut, men annars var det bra.

Vad gjorde ni för att locka så mycket tittare?

– Jag tror att vi, trots all kritik, var rätt så roliga. Men nu är det tuffare konkurrens i rutan i dag. Sen så har det varit så jäkla fint väder. Då är det ingen som sitter inne och tittar tv, då rasar siffrorna, säger Sven Melander.

– Men det vi gjorde var riktigt påkostade sändningar med ordentliga manus, vi hade en idé som vi genomförde kontinuerligt. Det satsades mer pengar då. Jag brukar säga att all dyr tv är inte bra, men all bra tv är dyr.

”Humor och mer allmänt”

Melander menar att de inriktade sig mot relativt ointresserade personer – men att de i dag har valt en annan linje.

– Vi var kraftigt inriktade på att locka de tittare som inte tittar på trav. Lite mer humor, och lite mer allmänt.

–  Nu har de gjort ett val att inrikta sig mer på sporten, då blir det färre tittare, så är det bara.

Kan man göra någon liknande tv i dag, som ni gjorde då?

– Ja, det är klart att man kan göra det. Det går alltid att göra bra tv. Men man ska komma ihåg att vi var väldigt hårt kritiserade, inte minst inifrån sporten, då stod ATG väldigt starka och backade upp oss. Sen kom det en period då spelet stannade upp lite och det var lite kärvare tider. Då var det kanske svårare för ATG att stå emot kritiken och att satsa väldigt mycket pengar på tv exponering.

– Men ATG har alltid haft rätt när det gäller tv exponering. Vd:n Remy Nilsson har gjort allt rätt, det är bara att titta på omsättningssiffrorna och hur mycket tv-tid travet får, säger Sven Melander.

Sven: Oerhört sorgligt

Sven Melander har inte jobbat med trav-tv på åtta-nio år, men han är inte främmande för en comeback.

– Jag skulle jättegärna vilja göra det. Mitt hjärta finns ju alltid där. Jag kollar och följer med i utvecklingen. Det är alltid kul att jobba med det gänget, säger han.

Så om du fick en förfrågan så skulle du inte tveka?

– Nej, inte om jag hade tid.

Till sist; hur kom ni på idén med badmössan?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg, det var så länge sedan, men det var kul. Jag, Benny och Janne Nilsson, som var redaktör för programmet, bildade ett stall tillsammans som hette ”Badmössan”. Vi hade en häst som hette Simma, som gick premielopp på Solvalla, men en skada stoppade henne från start. Det var enda gången jag har gråtit över en häst, när vi avlivade henne. Det var oerhört sorgligt, hon hade kunnat bli riktigt bra.