”Är besviken om hon inte kvalar in till final”

Foto: Kanal75
TRAV

Som alla tränare på Axevalla drömmer han lite extra om att vinna Stochampionatet.

Håkan K Persson har i år en häst som han tycker platsar i finalfältet.

– Jag blir besviken om inte La Bellouet kvalar in. Hon kändes spänstigare än någonsin i sista jobbet, säger hemmatränaren.

Håkan K Persson har aldrig haft en egentränad häst med i Stochampionatet. I år har han chansen, eller rättare sagt två chanser att kvala in. Först med Global Limit (V65-1) och därefter med stallets stjärna La Bellouet (V65-5). Kvalen avgörs på Axevalla under fredagskvällen och de två bästa i de sex försöksheaten går vidare till finalen. Persson är full av tillförsikt.

– Jag tycker att La Bellouet tillhör de tio bästa stona i landet. Med andra ord hör hon hemma i en final och jag hoppas verkligen att hon kvalar in. Det vore stort för mig, säger Håkan K Persson.

– Jag har kört i Stochampionatet en gång tidigare men aldrig haft en egen häst med. För mig som tränare på Axevalla smäller det väldigt högt. Det är det loppet jag helst av allt vill vinna av alla lopp som finns i Sverige.

Jättebra i Stosprintern

La Bellouet har tävlat gediget i skuggan av kullens drottning Viola Silas. Hon närmar sig miljonen i insprungna pengar och är Håkan K Perssons bästa häst. La Bellouet kommer från en tredjeplats i finalen av Stosprintern efter att ha slutat tvåa i försöket.

– Hon sprang två 1.12-tider i Halmstad och var jättebra. Det är alltid en liten chansning att gå ut i Stosprintern eftersom det är så tätt inpå kvalen till Stochampionetet. Men hästen hade inte startat på ett tag och behövde en genomkörare.

– Hon har tagit loppen på bästa sätt och kändes faktiskt spänstigare nu när jag körde sista jobbet i veckan än hon gjorde innan Stosprintern. Hästen öppnade också bra senast och visade att hon kan röra på benen även ifrån start. Hon har utvecklats en hel del mot i fjol, menar Persson.

La Bellouet tillhör de mer betrodda i sitt uttagningslopp. Hur bra vinstchans har hon tycker du?

– Eftersom hon kändes så jättefin i sista jobbet tror jag på bra chans. Vi har fått ett bra läge och jag tycker som sagt att hon hör hemma i en final. Jag hoppas verkligen att hästen kvalar in, annars blir jag besviken.

Du har även med Global Limit i V65-inledningen. Chanserna där?

– Global Limit (V65-1) har börjat starta först i år och är under kraftig utveckling. Hon har gjort det väldigt bra i två raka segrar och båda gångerna ifrån spår åtta. Nu blev det återigen spår åtta och det blir förstås inte lätt därifrån. Dessutom är ju en viss Viola Silas med i loppet.

– Senast kördes hon till ledningen och fick sedan press mitt i loppet. Med tanke på det var hon mycket bra vid segern. Hon känns fin men från det här läget och mot det här tuffa hästarna är jag nöjd bara hon gör ett bra lopp.

Michael Carlsson/Kanal75