Siktar mot miljonlopp – vid seger på lördag

TRAV

Två starter - två segrar.

Rune U.S. har inlett säsongen strålande.

Nu spänns bågen ytterligare.

På lördagen går han ut i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Rune U.S. föddes i USA 2004 och det var i unghästloppen på andra sidan Atlanten som hans tävlingskarriär började. Han är helbror till unghäststjärnan Solveig och precis som syrran visade han tidigt stor talang. I träning hos Jimmy Takter, Solveig och Rune U.S. är döpta efter Takters mor och morbror, sprang han in drygt 1,3 miljoner kronor som treåring.

– Jag hade följt honom under treåringssäsongen och nuvarande ägaren Christer Lövgren var ute efter en bra häst. Så jag köpte honom i Lexington efter säsongen, berättar Solvallas Roger Walmann.

Därmed fick Rune U.S., eller Rune som han fortfarande hette vid affären, emigrera till Sverige och finna sig i prefixet "U.S." efter sitt namn.

Har infriat förväntningarna

Under den efterföljande säsongen blev det fyra vinster på tio försök och närmare en miljon kronor insprunget.

– Fyraårssäsongen var över förväntan men i fjol fick han lite problem. Det var inget allvarligt utan mer småfel som kom i omgångar. Och i våras blev allt försenat när han fick karledsproblem precis som många andra. Men nu har han kommit i gång och vunnit två lopp, så i stort har han infriat de förväntningar jag hade när jag köpte honom, säger Walmann.

Att döma av Runes senaste insats på Lindesberg kan förväntningarna snart också vara överträffade. Då tvingades han till stenhårt tempo i ledningen men gick ändå undan till överlägsen seger på nya banrekordet 1.11,7 (1 640 meter med bilstart).

– Där tycker jag att han visade sin styrka. Men jag vill se honom göra ett par bra lopp till innan jag skriver in honom i yttersta eliten.

Startar gärna i Hugo Åbergs

I Årjängs Stora Sprinterlopp (V75-3) har Rune U.S. chansen att visa att han tillhör den övre eliten. Med startnummer nio ställs han där mot bland andra elitloppshästarna Beanie M.M. och Scarlets Aino.

– Han känns pigg och fin här hemma och normalt sett ska han ha gått framåt efter senast. Om det blir bra körning, vilket jag tycker att det ser ut att kunna bli, kan det blir bra för hans del. Men från bakspår gäller det att ha lite flyt med positionerna.

Förstapriset i lördagens storlopp är 500 000 kronor. Går det bra där kan ännu större uppgifter stå för dörren.

– Om han gör ett jättebra lopp nu igen så är planen att han ska få vara med där de största pengarna finns. Om han skulle få vara med i Hugo Åbergs Memorial så varför inte? Jag skulle starta där, men det är inte bara upp till mig, säger Walmann och ger en passning till Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

Båda ska med på kupongen

Rune U.S. är inte Walmanns enda segerbud i Årjängs Stora. Från spår tre startar hans Dust All Over, som i sin senaste start slog lördagens storfavorit Beanie M.M.

– Han har visat väldigt fin form länge men svikit några gånger. Första gången jag var riktigt nöjd med honom var nu senast. Allt verkar bra med honom efter det och han kommer säkert att vara bra igen om han sköter sig.

Om man tittar på förtidsspelet tror V75-spelarna klart mest på Rune U.S. i Walmanns duo. Tränaren själv är emellertid inte övertygad om att Rune U.S. är den bättre av de två.

– Det är jag inte helt säker på. På sprintdistans tror jag att Dust All Over är likvärdig. Så streckar man Rune måste man även ta med Dust All Over.

Ola Johansson/Kanal75