”Går han felfritt så vinner han säkert”

Foto: Kanal75
TRAV

I dagarna avgörs det om det blir något Hambletonian för Raja Mirchi.

Allt hänger på hur det går i Ulf Thoresens Minneslopp som körs inom V65 på norska Jarlsberg.

– Går han felfritt så vinner han säkert, säger Christoffer Eriksson, försteman i stall Lutfi Kolgjini.

Raja Mirchi är högaktuell för ett äventyr till andra sidan Atlanten. Lutfi Kolgjini och ägarna har länge haft planer på att starta i världens största treåringslopp, The Hambletonian i början av augusti.

På söndag, när V65-spelet flyttar till Norge, kommer mycket att avgöras. Raja Mirchi bli storfavorit i Ulf Thoresens Minneslopp med 742 500 kronor i förstapris. Lutfi Kolgjini har semestrat i Kroatien under veckan men kommer hem lagom för att köra sin stjärnhäst.

– Ludde kommer hem lördag kväll och åker sedan vidare till Norge, berättar Christoffer Eriksson i stall Kolgjini.

Övat i bilprovstarter

Raja Mirchi var senast ute i E3-finalen där han galopperade kort efter start. Det hör inte till vanligheterna när det gäller den högkapable treåringen.

– Han överforcerades i jakten på att försöka ta ledningen. Det var inte mycket att säga om, det gick för fort helt enkelt. Hästen gjorde ett topplopp efter galoppen och visade att formen sitter i, säger Christoffer Eriksson.

För säkerhetsskull var Raja Mirchi inne på Jägersro i torsdags för att öva i bilprovstarter.

– Han fungerade stabilt och bra då i alla starter. Jan Henriksson som körde var lyrisk efteråt. Hästen testades visserligen i bara ett par hundra meter men uppträdde helt perfekt.

– Så allt verkar bra i jobben, han känns pigg och fräsch efter senaste starten. Normalt ska han vara favorit i det här loppet och går han felfritt så vinner han säkert. Det är inget snack om saken. Vi åker inte till Norge utan att tro på en väldigt bra chans, menar Christoffer Eriksson.

– Beslut kommer att tas efter starten på söndag om det blir USA eller inte. Han måste göra ett mycket bra lopp om han ska åka.

"Normalt klassen under Raja Mirchi”

Förutom Raja Mirchi har stall Kolgjini ytterligare tre hästar till start inom V65. En av dessa, Nadir Kronos, startar även han i Ulf Thoresens Minneslopp och körs av Christoffer Eriksson.

– Nadir Kronos (V65-5) är en väldigt fin häst som har lätt för sig och är snabb i benen. Han har gjort två bra lopp i Sverige sedan han kom hem ifrån Italien. Normalt sett är han klassen under Raja Mirchi och han får försöka tjäna pengar.

Vad säger du om de två återstående V65-hästarna?

– Musicien (V65-2) är en väldigt trevlig häst som Adrian vann sin karriärs första seger med i ett amatörlopp senast. Hästen har varit här i tre månader och utvecklats mycket. Han gjorde ett riktigt bra lopp senast och den långa distansen över 3000 meter nu är en fördel då han är stark och rejäl. Jag tror inte att han är helt borta.

– Knowledge Face (V65-3) var ute i E3-finalen för ston senast och gjorde ett väldigt bra lopp. Hon satt långt ner i kön och fick dåliga ryggar att gå i men avslutade starkt. Hästen är snabb ut när man väl trycker av henne och hon har utvecklats för varje start. Hon känns fin i jobben, har fått ett bra läge och måste ha väldigt bra chans.

Michael Carlsson/Kanal75