Lutfi Kolgjini: Det största i karriären

Foto: Ruth Jenny Auran/Hesteguiden.com
Lutfi Kolgjini var på strålande humör i Jarlsberg sedan han vunnit Ulf Thoresens Minneslopp med Raja Mirchi och kört in över 1,2 miljoner kronor till stallet.
TRAV

– Det största i min karriär.

Lutfi Kolgjini skrädde inte orden sedan han vunnit båda klasserna av Ulf Thoresens Minneslopp på Jarlsberg.

Knowledge Face i stoklassen.

Dubbelseger genom Raja Mirchi och Nadir Kronos i huvudloppet.

Lutfi Kolgjini och hans treåringar dominerade fullständigt när norska Jarlsberg på söndagen körde sin största tävlingsdag för året.

Nyss återkommen efter en veckas semester i Kroatien var det en märkbart tagen Kolgjini som tog till stora ord i vinnarcirkeln efteråt:

– Som travtränare är den här dagen den största för mig. Eftersom jag koncentrerar mig väldigt mycket på unghästar är det otroligt stort att vara etta och tvåa i ett sådant här lopp. Jag har vunnit väldigt, väldigt många stora lopp, men att vinna både sto- och hingstavdelningen här är nog det största i min karriär.

”Fick köra våldsamt”

Båda segrarna togs efter karakteristiskt bestämda styrningar. Knowledge Face forcerades tidigt till ledningen och drog sedan undan för fullt sista 700 meterna på tiden 1.15,9a/2 100 meter.

Bakom Raja Mirchi var det samma visa. Andrahandsfavoriten Nevele Wood och Erik Adielsson svarade ledningen, men Kolgjini gav sig inte utan pressade sig till front via 1.09 första halvvarvet. När sedan stallkamraten Nadir Kronos kom upp på utsidan efter ett varv blev det lugnare tempo och dessa två stod i särklass med Raja Mirchi som knapp, men klar segrare.

– Jag fick köra våldsamt för ledningen och var inte skyldig Erik någon lucka. Nu satt jag och höll i honom hela upploppet ner, sista biten blev han trött på det och släppte grejerna så då fick jag ge honom en "klatch" med tömmen som han svarade på. Det är en smart häst, förklarade Kolgjini som totalt körde in drygt 1,2 miljoner svenska kronor.

Hoppar över Hambletonian?

Segertiden för Raja Mirchi blev 1.14,2a/2 100 meter, men trots det positiva beskedet lät Kolgjini tveksam angående den omtalade satsningen mot Hambletonian i USA som varit på tapeten en längre tid.

– Nu går vi hem och kollar om hästen repar mod. Det kan slita väldigt mycket med en sådan resa, speciellt med tanke på hur varmt det varit där borta i år. Som det ser ut just nu kommer jag nog att behålla hästen hemma, summerade söndagens kung i Jarlsberg.

Robin Johansson/Kanal75