William, 27: Jag kan spela V75 för 50 000

TRAV

Han är en av världens främsta pokerspelare.

William Thorson, 27, satsar även hårt på travsporten.

Han äger nio hästar och omsätter mycket på spelet.

– Jag kan lägga 50 000 kronor på en V75-omgång som jag tror på, säger William Thorson och bjuder på tips till Boden.

Foto: Magnus Sundholm
William Thorson.

I pokervärlden är han känd för sin vassa och orädda spelstil.

William Thorson har tidigare fått utmärkelsen Skandinaviens bästa livespelare. Han har spelat in miljontals kronor och haft stora framgångar, bland annat i VM.

En del av pengarna har han satsat på travhästar.

– Travet är mitt största intresse och min hobby vid sidan av pokern. Jag har alltid gillat spel men är väldigt intresserad av sporten också. Jag tycker att det är otroligt kul, säger William Thorson till Trav365.

Han har travet i blodet och är uppvuxen med hästar. Hans farfar Ingvar Thorson importerade världsstjärnor som Speedy Somolli, Ideal du Gazeau och Napoletano till Sverige. Pappa Olof (även han framgångsrik pokerspelare) är uppfödare, amatörtränare och kör själv travlopp.

– Jag har varit med på trav sedan jag låg i barnvagnen. I stort sett kollar jag nästan dagligen på trav. Är jag hemma så blir det besök på olika banor, men annars blir det mest ATG-Live i datorn, säger han.

Drömmen: Elitloppet

William Thorson är hästägare sedan flera år tillbaka. Han har handlat dyra unghästar på auktioner i Sverige och just nu äger han nio travare. Som många andra i branschen drömmer han om att få fram den stora stjärnan.

– Att följa sina egna hästar och se dem tävla är en fantastisk upplevelse. Ambitionen är att få fram en unghäststjärna som kan vara med i de klassiska loppen. Drömmen vore ju förstås att ha en häst med i Elitloppet.

– Jag har aldrig velat köpa någon färdig häst, det ligger inte alls i mitt intresse. Det är mycket roligare med unghästar, att vara med hela vägen fram till start.

Förutom William Thorson är kända pokernamn som Ken Lennard, Martin de Knijf, Tobias Persson travintresserade spelare. Den sistnämnde är delägare i elitloppshästen Lavec Kronos och ägare till Lily Kronos.

Vad är likheten mellan poker och trav?

– Det är spänningen, adrenalinkicken. Att vara med och tävla och känna suget att vinna. Lockelsen att vinna de stora titlarna, precis som inom pokern.

– Man kan jämföra det hela med fotboll om man är en stor travfantast. Travet kryddar man dessutom med att det finns spel på det också. För oss som även tycker om sporten är det en tjusning att titta på fina hästar med bra härstamningar. Det är ungefär som att se Argentina spela fotboll. Man blir glad.

– När man väl kommer in i travet och får uppleva att vara hästägare brukar de flesta bli fast. Men man måste nog bli hästägare för att förstå storheten. Det är otroligt kul, man får puls och så är det socialt också. Man kan jämföra det med att gå långt i en turnering eller att ha läge att ta hem en stor pott i pokern.

Av William Thorsons hästar är det speciellt två som han har stora förhoppningar på. Det är M.T.Emm Tee (två segrar på tre starter) och Emerald Express (övertygande seger senast).

– Det är två superfina hästar som är mycket lovande. Tyvärr har M.T.Emm Tee fått en gaffelbandskada så han blir borta ett tag. Emerald Express vann med 40 meter senast och startar på Jägersro på tisdag.

– Det är två hästar som gör att man i alla fall kan drömma om lite större sammanhang.

”Mer finess”

William Thorson älskar som sagt travet men har också många synpunkter. Han tycker inte att allt är positivt.

– Jag är rädd att travet går åt fel håll. Det är för lite pengar som går tillbaka till sporten. Spelet ökar hela tiden men prispengarna hänger inte alls med. Det är väldigt höga omkostnader och det räcker inte att ens att vinna ett lopp nu för att gå plus en månad. Förr räckte det med att man fick en matlapp, så räckte det till att betala en månadskostnad.

Thorsson tycker också att det måste ordnas mera för hästägarna. Att de måste sättas mer i centrum.

– Det är en ny generation på väg in i travet. Och den nya generationen är nog lite mer kräsen än tidigare. De gamla rävarna kanske var nöjda med att Goop, Svanstedt och Stig H hälsade på hästägarna. Så var de nöjda med det i en vecka. Men det tror jag inte att vår generation är.

– Det krävs lite mer för att locka den nya generationen till banan. Som det är nu är det alldeles för dyrt att exempelvis äta på en travbana. Man kan inte ta en hundralapp i entré, 70 kronor för en öl och 50 kronor för en korv.

– Det måste till mer finess. En tränare som tar väl hand om sina hästägare är Lutfi Kolgjini. Förutom att han är en jäkligt skicklig tränare kan han det här med kundvård. På Luddes balkong och hästägarerum blir man bjuden på en öl, ett glas vin och smörgåstårta under tävlingsdagarna. Det är inga stora grejer men man blir väl behandlad och man känner sig uppskattad.

”Supervinnare”

William Thorson berättar vidare att han är en flitig travspelare. Han spelar regelbundet, främst på V75 och Dagens Dubbel. Insatserna varierar men det kan bli ganska stora…

– Jag omsätter mycket på spel. Det är lite olika, en elitloppshelg kan det bli väldigt stora summor. Och en V75-omgång som jag tror på kan jag nog lägga en 50 000 kronor på. Däremot spelar jag väldigt sällan vinnare och plats.

– V75 är det absolut roligaste spelet. Men för mig har det resultatmässigt varit det sämsta hittills, säger han med ett skratt.

– Faktum är att travet hittills har varit en dålig business. Jag har kanske vunnit 500 000 kronor som mest men det har jag spelat bort. Drömmen är att bli ensam med sju rätt och ta hem en jättejackpott.

– Jag ligger så mycket back på travet att jag nästan alltid spelar själv. Jag vill vara ensam när storvinsten kommer, säger Thorson och skrattar igen.

Just nu är William Thorson i Tallin och spelar poker. Tidigare i år har han bland annat varit på Bahamas där han vann en Omaha-turnering. Han har även tagit emot pris i Monte Carlo för årets europeiska Omaha-spelare.