Sluta missbruka uttrycket, TV4

TRAV

Beröm till en häst, en sågning av en kusk, några frågor och funderingar.

Travet ger upphov till en mängd ­känslor. Här några av de saker som upptagit mina tankar den senaste tiden.

Plus ytterligare ett dåligt hästnamn.

Chimall T.T.:s prestation i Halmstad för två veckor sedan är det modigaste jag sett på en travbana. Där snackar vi hårt virke.

Ett uttryck som annars är förbehållet ­våra travkuskar, missbrukas av TV4-gänget. Om en kusk går på toaletten och är tillbaka inom en vecka är det hårt virke i honom.

Vilka överord skulle ni ha använt om ni fått chansen att beskriva ­cyklisten ­Simon Gerrans resa på den åttonde etappen av årets Tour de France? 20 mil med en bruten arm innan han ­dagen ­efter tvingades kasta in ­handduken. ­Efter att ha tittat på röntgenplåtarna tyckte läkaren inte att det var någon bra idé att cykla ytterligare nästan 300 mil med den skadan.

”Välkommen tillbaka 2014” hade vi sagt om någon om av våra catchdrivers hade ­tvingats genomlida något liknande.

Läge att släppa fram nya förmågor

Och när man ändå berör ämnet. Kusk 2010 som är ett inslag i TV4:s söndagssändningar borde göras om till nästa år. Skulle ju vara mycket roligare att se kuskar tävla mot ­jockeys. Så vi fick chansen att syna vilka som är de verkliga atleterna inom hästsporten.

Svante Båth vann på sprintermästar­torsdagen det där jippoloppet för ­tränare som inte kör lopp själva. Men vem var ­hästen han vann loppet med? Det fick vi som tittade på TV4 inte veta. Fast det var hästen som – liksom så ofta förr – var den som korsade mållinjen först.

Och varför var Hans Adielsson med

i ­loppet? Är inte han till 99,99 procent ­pensionerad? Inte läge att släppa fram nya förmågor – om såna finns?

Hans Adielsson är för övrigt en av de travtränare som jag personligen haft störst ­utbyte av att prata med under åren. Jag unnar honom hans pensionering men skulle gärna se ­honom i en comeback. Oftare än de flesta ­andra hade han sina hästar i bra skick.

Detaljerna gör Örjan bäst

Talangen Cash Is Fun Zaz galopperade

i comebacken i Örebro i torsdags. Kändes jättefin, sa kusken Jorma Kontio efter loppet. Vilken tur då – att hästen inte är märkt efter vansinnestyrningen av samme Kontio på Solvalla i slutet av maj.

Läste att Peter Untersteiner tycker att svensk travsport mår bättre än någonsin. Han kunde inte förstå varför det är så många som gnäller. Så varför är det så många travtränare som gnäller?

Hur kommer det sig att så många kuskar när de ligger sist i ett fält väljer att köra

i ­andraspår istället för att spara meter genom att köra på innerspår? Det är såna små ­detaljer som gör att Örjan Kihlström är ­Sveriges bäste kusk. Utmanad endast av Ulf Ohlsson?!

Och slutligen vill jag bara säga: att skulle nu någon ha något negativt att invända mot den här texten kommer jag att hävda att jag var nedsatt av en halsinfektion när jag skrev den.

P.S. Micke Nybrink hälsar från sin sommar­vistelse att Jackpot Brodde, det kan nog vara Sveriges sämsta hästnamn.

Per Nicklasson