”Är en folkfest utan dess like”

Foto: ALN
TRAV

Sprintermästaren i Halmstad är avklarad.

Nu väntar Stochampionatet i Skara.

På fredag går startskottet för sommarens andra stora travfest.

– Det är en folkfest utan dess like, säger hemmatränaren Ulf Stenströmer, som har laddat med fem hästar på V75.

Tredagarstravet på Axevalla utanför Skara lockar varje år tusentals traventusiaster, semesterfirare och partyprissar.

På dagarna skockas publiken runt banan, där målsvängen och bortre långsidan fylls med husvagnar, husbilar och tält.

På kvällstid förvandlas Skara, med Stadshotellets uteplats som centrum, till en kokande festkittel.

– Det klart att den här helgen toppar listan för oss Axevallatränare. Det laddas ordentligt, vilket märks på banan och på stallbacken inte minst. Där händer det inte så mycket 350 dagar om året, men de sista 15 dagarna inför Stochampionatet så putsas och fejas det, säger Stenströmer, som själv ligger lågt med partybiten för att istället fokusera på sporten.

– För tio år sedan var det "high life" men nu för tiden är jag dålig på att festa. Det blir grillning hemma på gården på lördag kväll. Och jag hoppas att hästarna presterar, så att jag får äta med mungiporna uppåt istället för att tjura.

Hoppas på ledningen

Helgens sportliga höjdpunkt är söndagens Stochampionat, även kallat "stonas derby", där landets bästa fyraåriga ston ska göra upp om ett förstapris på 1 000 000 kronor. Men även lördagens V75-omgång bjuder på hög sportslig klass.

Stenströmer har totalt 18 hästar till start under helgen och fem av dessa går ut på V75.

Stallets stora stjärna, snart fyrfaldige miljonären Noras Bean (V75-3), gör intressant debut i gulddivisionen. Han gjorde senast en mycket stark insats som trea efter startgalopp i ett större lopp i Norge.

– Det är ju tur att han nu har galopperat en gång, så att man får oroa sig för det också när man redan är så nervös så att man kan kräkas, säger Stenströmer och skrattar.

–  Men jag tror att det var ett olycksfall i arbetet och han gjorde ett fantastiskt lopp efter galoppen.

Hur ser du på lördagens lopp?

– Han känns väldigt fin i träningen och spår tre är jättebra givetvis. Vad jag kommer ihåg har han aldrig förlorat i ledningen så det vore tacksamt om han kom dit, men Turnaround är väldigt startsnabb och vi får väl se om ”Ludde” (Lutfi Kolgjini reds.anm.) vill släppa. Jag har i alla fall feeling för att Noras Bean kommer att göra ett bra lopp.

Två givna och två outsiders

Ewe Palema (V75-7) kommer från seger i klass I-finalen i Eskilstuna, och även han har lottats till ett ypperligt startspår.

– Han har gått bra hela året och fick sätta pricken över i senast. Nu går han upp i klass men han hade tur i spårlottningen och jobbar riktigt bra. Han är väldigt snabb med voltstart och jag hoppas att han kan hålla upp ledningen. Det ska bli kul att se honom.

I den näst högsta klassen selar Stenströmer ut Giddman (V75-1), som trots 14 försök hittills inte har vunnit i år.

– Han har haft maximalt oflyt - körts upp i vagn med segern klar på Solvalla och suttit fast med rubbet sparat på Rikstoton bland annat i Norge. Med maxflyt hade han haft en halv miljon kronor mer på kontot. Men han har funkat bra med Örjan Kihlström och Örjan kan ju trolla, så jag hoppas att det händer nu på lördag.

Dangerous J.T. (V75-2) och Shooto (V75-6)?

– Dangerous J.T. vann på ett jättefint sätt senast och är på väg uppåt. Men att oförbehållet kalla henne för V75-vinnare vågar jag inte göra. Bara ston, 1 640 meter och springspår är perfekt. Men hon kan vara lite dum i volten så jag hoppas att Kenneth Haugstad kommer överens med henne och kan ladda, för hon är inte oäven från start.

– Shooto (V75-6) vann med en del sparade krafter senast och har utan tvekan sitt livs form. Men nu är han helt bortlottad och vi får vara nöjda om han tar en peng med sig hem.

Så hur summerar vi det här för V75-spelarna?

– Ewe Palema och Noras Bean är självklara streck. Giddman är en rolig outsider och Dangerous J.T. kan också vara värd ett streck.

Ola Johansson/Kanal75