Viola Silas tillbaka – som en vinnare

Foto: Kanal75
TRAV

Kullens drottning är tillbaka igen.

Viola Silas vann enkelt sitt uttagningslopp till Stochampionatet.

Hon blir storfavorit i finalen som körs nästkommande söndag på Axevalla.

– Jag är oerhört lättad. I dag var det den "gamla" Viola Silas igen, sa Fredrik Persson

Viola Silas gick på pumpen i sin senaste start och orsaken var en lättare halsinfektion. Tränare Persson var därför inte helt säker på var han hade sin häst när kvalen till Stochampionatet avgjordes på Axevalla under fredagskvällen. Viola Silas hade tränat fint inför loppet och var nu tillbaka i gammalt gott slag igen. Persson tog en mycket lugn start med sitt stjärnsto i inledningen. Viola Silas tappade 20-talet meter och inledde en bit ner i kön. Men efter ett drygt halvvarv gled hon ut i tredjespår och Persson forcerade henne till ledningen efter ett varv. Viola Silas drog sedan undan i täten och sprang mest och klippte med öronen. Via 1.13 sista varvet blev segern enkel med till synes krafter kvar. Tvåa blev Stepping Space som liftade med positivt ifrån rygg på ledaren.

– Hon kändes mycket bra idag och lyssnade på mig hela vägen. Det är skönt att hästen är tillbaka igen. Hon hade hovar för att tävla barfota runt om och det blir samma balans i finalen. Då räknar jag med att hon ska vara ytterligare förbättrad, sa Fredrik Persson.

Segertiden för Viola Silas blev 1.15,4/2640a och det här var hästens 16:e seger i 17:e starten.

Fyra finalhästar för Walmann

Roger Walmann har under många år gjort sig känd för att vara en mästare på att träna fram bra ston. Nu fick han se inte mindre än fyra av sina fyrbenta damer kvala in till finalen. Förutom redan nämnde Stepping Space så vann Elvira E. efter en vass spurt och perfekt framlotsad av Örjan Kihlström. Efter en resa i tredje par utvändigt bet hennes spurt mycket bra över upploppet. Hon hade inga problem att gå förbi ledande favoriten Pebbly som missade en finalplats. Tvåa blev istället Jacky Glide som hade avancerat fram utvändigt om ledaren. De övriga två finalklara Walmann-hästarna blev Jolly Broline och Izara som kvalade in via andraplatser.

– Jag bommade med min bästa häst Simb Ruby och det grämer mig. Jag vår vara nöjd med fyra hästar men vi får svårt att vinna loppet. Då måste det nog vara lite överpace, sa Roger Walmann.

Håkan K fruktansvärt glad

Hemmapubliken på Axevalla kommer att hålla en extra tumme i finalen för La Bellouet och Håkan K Persson. Det fyraåriga stoet kördes tidigt till ledningen och fick efter en snabb öppning dämpa tempot. Hon blev utmanad in på upploppet men försvarade sig storstilat och gick undan till en lätt seger.

– Jag är så fruktansvärt glad att jag nästan inte kan förklara det, sa en rörd Håkan K Persson efter loppet.

De övriga försöksvinnarna var Carmen Tooma (efter en perfekt resa i rygg på ledaren), Vitesse d'Inverne (enkelt ifrån ledningen) och Dileva Käll (även hon hur lätt som helst efter att tidigt ha tagit hand om täten.)

Förstapriset i finalen är en miljon kronor.

FAKTA

Final Stochampionatet 2010

Häst - tränare

1) Carmen Tooma - Olle Goop

2) Vitesse d'Inverne - Thomas Lönn

3) Viola Silas - Fredrik Persson

4) La Bellouet - Håkan K Persson

5) Borga Brunett - Åke Svanstedt

6) Izara - Roger Walmann

7) Stepping Space - Roger Walmann

8) Jacky Glide - Stig H Johansson

9) Elvira E. - Roger Walmann

10) Dileva Käll - Glen Norman

11) Estancia - Carl-Johan Jepson

12) Jolly Broline - Roger Walmann

Michael Carlsson/Kanal75