”Det normala är att han startar i augusti”

TRAV

Maharajah fick ett tävlingsuppehåll efter starten i Oslo Grand Prix.

Nu närmar det sig dock start för stjärnhästen som laddas för fullt mot Prix d´Amerique i januari.

– Det normala är att han startar i mitten, eller slutet av augusti, säger Stefan Hultman som tränar hästen.

Foto: Kanal75
Maharajah.

Stefan Hultmans supertalang Maharajah tog hela trav-Sverige med storm sommaren och hösten 2008. Det började på riktigt med seger i E3-finalen på Bergsåker i juni, då hästen vann på ett, minst sagt, imponerande sätt. Efter loppet så var, den normalt sett lugne och blyge Örjan Kihlström, rörd till tårar.

Stjärnan fortsatte med att ta fem raka segrar och krönte segerraden med överlägsen vinst i Kriteriet på Solvalla.

2009 blev också det ett bra år för Maharajah då det blev seger i det svenska derbyt, samt i Europaderbyt.

2010 hade dock kunnat börja bättre för den store talangen från Ekerö. På tre starter hittills, har det blivit två andraplatser och en förstaplats. Inte illa alls om man jämfört med en ”vanlig” häst, men Hultmans skjutare har enormt höga krav på sig och allt annat än seger får räknas som ett misslyckande.

”Fantastiskt fin”

I den senaste starten blev Maharajah tvåa i Oslo Grand Prix. Endast slagen av en smygkörd Lisa America. Efter det loppet fick hästen, som laddas för fullt mot Prix d´Amerique sista helgen i januari 2011, ett tvälingsuppehåll. Men snart är det dags för ny start.

– Det normala är att han startar i mitten, eller slutet av augusti, säger Stefan Hultman.

Hur är läget med hästen?

– Han känns fantastiskt fin helt enkelt. Han går fortfarande lite vinterträning, lite längre pass med motion. Men jag ska gå över till lite intervaller och sen ska hästen gå ett banjobb i månadsskiftet.

Går allt enligt planerna?

– Det gör det. Det var meningen att han skulle få ett break, men när han skulle få det var inte riktigt klart. Nu blev det lämpligt efter Oslo-starten. Nu är det fullt fokus på att han ska vara i toppform i januari.

Hur ser matchningen ut?

– Man försöker hitta lämpliga lopp hela tiden, så man får den stegrande formkurvan som kommer vart efter. Men han är ju på en nivå där han möter tuffa hästar hela tiden, så det är svårt att hitta enkla uppgifter. Hästen ska ha hundra procentig form i januari, det är vår målsättning. Sen är det ju inte alltid man lyckas med det...