Torvald mot världsrekord

Siktar på Nat Ray Trot på The Meadowlands

Foto: Kanal75
Åke Svanstedt och Torvald satsar mot nytt världsrekord.
TRAV

Torvald Palema är högaktuell för att göra en attack mot världsrekordet.

Åke Svanstedt avslöjar att han gärna vill starta i Nat Ray Trot på The Meadowlands utan­för New York.

– Det vore ett äventyr både för mig och hästen. Med rätt förutsättningar springer han en 1.08-tid, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

På tisdag nästa vecka är Torvald Palema favorit till att vinna Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.

Därefter kan Sveriges, och förmodligen världens, bästa häst komma att korsa Atlanten. Tränaren Åke Svanstedt och hästens ägare är väldigt sugna på en start i Nat Ray Trot. Förstapriset är 1,5 miljoner kronor och loppet körs under Hambletoniandagen den 7 ­augusti.

För åtta år sedan slog Sveriges dåvarande stjärna Victory Tilly nytt världsrekord när han vann Nat Ray Trot på 1.08,8. Nu finns chansen för Torvald Palema, som har rekordet 1.09,7, att även han skriva in sig i historieböckerna. Milebanan på The Meadowlands är känd för att vara hypersnabb.

– Det är nog enda och sista chansen för Torvald Palema om han ska göra någon start i USA. Han är i kanonform nu och nästa år är han nog för gammal då han blir tio år. Så ska vi åka ska vi göra det nu. Det vore väldigt spännande, jag har aldrig kört på Meadowlands men varit där och tittat på trav många gånger.

”Superpreparerad”

– Just den här dagen är mycket speciell då även finalen i Hambletonian körs med världens bästa treåringar. Banan är superpreparerad och Torvald skulle säkert springa riktigt, riktigt fort, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

– Med rätt förutsättningar springer han säkert en 1.08-tid. Konkurrenterna som är aktuella för start är bland annat Enough Talk och Lucky Jim och dem slår han normalt sett.

Åke Svanstedt håller just nu på och planlägger resan tillsammans med hästens ägare. Meningen är är den 22-faldige miljonären ska vara hemma i tid för att även kunna starta i Sundsvall Open Trot och i Åby Stora Pris.

”Max en vecka”

– Mycket hänger på detaljerna kring resan om det ska bli något eller inte. Jag vill inte att hästen ska vara borta mer än max en vecka om vi ska åka. Helst vill jag att han åker hem dagen efter loppet för att hinna förberedas till Sundsvall Open Trot.

– Annars ligger loppet helt perfekt i planeringen. Efter Hugo Åbergs är det en månad till start i Sundsvall och då skulle han även hinna med en start i Nat Ray Trot. Vi kommer att besluta de närmaste dagarna om det blir något, säger Åke Svanstedt.

Det absoluta världsrekordet innehas av Enough Talk på tiden 1.08,1. Den snabbaste svenskfödda travaren är Giant Diablo med tiden 1.08,5.

Michael Carlsson