Stig H: Kan finnas någon som tar över

Foto: Kanal75
Stig H Johansson och Erik Adielsson. På måndag blir Stig H 65 år, men än har inte stjärntränaren någon plan på att lägga av med travet.
TRAV

På måndag fyller han 65 år och blir folkpensionär.

Men än har inte mästartränaren Stig H Johansson någon plan på att sluta med travet.

– Så länge jag känner mig pigg och tycker det är kul, är motiverad och så vidare så kommer jag att jobba, säger legendaren till Trav365.

Foto: Kanal75
Stig H Johansson, som numerar får agera ”staketkusk” då Erik Adielsson kör de flesta han hästarna.

Mäster, som Stig H Johansson kallas, har under sin karriär skaffat sig tyngre meriter än någon annan svensk, men även internationellt är han en av travets största genom tiderna. Han har vunnit allt som går att vinna, bland annat Elitloppet sex gånger. På måndag fyller stjärntränaren 65 år och blir folkpensionär.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Det har jag inte en tanke på än faktiskt. Det blir väl inget stort firande när man fyller 65, det kan jag inte tänka mig. Det blir nog lugnt, som vanligt, säger han.

Snart 65 år gammal, är du på toppen av din tränarkarriär nu?

– Det vore konstigt om jag skulle vara på toppen av min träningskarriär när jag slutat kört, det tror jag inte.

Men full av erfarenhet?

– Jag har haft erfarenhet några år tidigare också, det tycker jag. Jag har ju hållit på i, gott och väl 40 år med det här, och erfarenhet har jag väl skaffat mig tidigare.

– Jag tror inte att man utvecklas så mycket när man börjar komma upp i den här åldern jag är i, förklarar Stig H Johansson.

”Inget bestämt...”

Hur länge till kommer du att hålla på med travet?

– Det är inte lönt att spekulera i det. Så länge jag känner mig så här så är jag intresserad att fortsätta jobba i samma utsträckning.

– Så länge jag känner mig pigg och tycker det är kul, är motiverad och så vidare så kommer jag att jobba.

Så det finns ingen gräns, att då slutar jag jobba?

– Det finns säkert en gräns, men det är ingen gräns som jag har satt och ingen gräns jag vet . Det har att göra med hur man orkar och hur pass fräsch man är fysiskt och mentalt. Så det finns ingen människa som kan veta det innan man drabbas av någonting. Om man gör det eller när man gör det.

Vad kommer hända när du slutar? Kommer någon att ta över rörelsen?

– Det kan finnas någon som tar över efter mig, men det är inget som är bestämt när, och vilken det är heller i så fall. Det har jag inte svar på.

Du har uttalat dig i en tidigare intervju att ”När jag slutar så rivs hela rasket". Är det så? Vad kommer hända med gården?

– Så har jag naturligtvis aldrig uttryckt mig, säger Stig H.

Han fortsätter:

– Varför skulle det rivas? Det frågar jag mig.

– Det låter konstigt och inte tror jag att gården rivs bara för att jag slutar. Det skulle vara slöseri med en rätt skaplig gård...

FAKTA

Stig H Johansson:

Namn: Stig Henry Johansson

Ålder: 64 (fyller 65 på måndag)

Yrke: Travtränare

Meriter: Vunnit allt som går att vinna. Bland annat Elitloppet sex gånger och vinst i vad som kallas världens tuffaste travlopp, Prix d´Amerique. Är den svensk med tyngst meriter, klassas även internationellt som en av de största inom travet.

Aktuellt: Har kört in 15 802 583 kronor hittills 2010 och har en segerprocent på 20. Har ett ordentligt grepp om tränarligan på Solvalla och leder med nära 2,5 miljoner mer inkörda än tvåan Stefan Melander.