Åkes dag? Gärna, men inte hela dan

TRAV

Hemmaplan … Ja, då kan det bli Svanstedt, Svanstedt hela dan.

Stallet har laddat och publiken lär få jubla åt sin gunstling åtminstone ett par gånger. ­Bara det inte blir på slutet av dagen så är jag nöjd.

Det känns passande att Åke Svanstedt är den som leder defileringen till V75-1 denna lördag. Hans Conrads Garland är bara den första i raden av fina chanser för Axevallas champion. Ska någon av de övriga få segerfira är det först och främst Svanstedt de måste slå i flera av loppen.

Konkurrenterna får se ryggtavlan på Svanstedt i defileringen. I loppet då? Ja, det handlar ju om spetsläge för Conrads Garland. Sedan är frågan om han inte är allra bäst bakifrån? Vi är nog ganska många som är inne på det. Jag får äta favoriten om han vinner – bra chans/stor risk – men ser några som kan utmana.

Device exempelvis var fin i årsdebuten och är vid full laddning snabb nog att lura Conrads Garland på ledningen. Frillan Filiokus kommer att gå barfota. Alltid intressant. Och så har vi Neo Smed som avslutade starkt senast och som är gynnad av Axevallas långa upplopp. Det kanske är han som växlar ner allt längst ut i banan?

I V75-2 är det fördel Svanstedt igen. Det är nog inte fel att spika hans Simb Laurel som, har jag förstått (var själv inte solklar på det när jag tippade i söndags-måndags), får gälla som klar spetsfavorit – det ser ut som om de flesta kan tänka sig att släppa.

World of Golf kan jag dock inte tänka mig att spricka på. Hon vann i, för att vara henne, charmant stil senast, efter att tidigare ha brottats med aktionsproblem. Fartmässigt behöver hon inte frukta någon i loppet.

Turnaround tar ledningen i V75-3, Gulddivisionen. Sedan går det, som jag ser det, på ett av tre sätt: Antingen får han bestämma i ledningen, och då kan han hålla undan. Eller så släpper han (inte så troligt) till någon av Noras Bean eller Triton Sund som då förmodligen tar hem spelet. Eller så visar sig någon av dessa två starkast ändå. Kontentan är hursomhelst att tre streck är detsamma som helgardering.

Orcas Bac är min vinnare i V75-4, som han gick efter galopp senast. Fjärdespåret oroar dock en anings aning. Good Speed är kapabel men inte att lita på. Casher är kapabel men aningen ojämn. Om någon ur denna trio får till det står denne troligen som segrare men för att känna mig säker streckar jag ytterligare tre formstarka hästar.

Viss oro för Perfect Light

Det är lite sprintervarning på Perfect Light och full distans samt långt upplopp är, om inte minusfaktorer, åtminstone sådant som skapar en del farhågor. Så fin som hon var senast, då hon såg ut som hon kunde ha fortsatt i samma tempo i ett halvvarv till, skjuter jag dessa negativa tankar åt sidan och spikar henne i V75-5.

Baht Launcher blir rättmätig ­favorit efter tre raka segrar och spetsläge i V75-6. Men tog det inte emot lite sista biten senast? Och kan han inte få svar i striden om spets? På fråga två svarar jag: Hoppas. Kanske kan Kasper Scott svara, för i så fall blir det nog inte favoritseger. Drömscenariot är att det blir tokkörning i täten och att spurtstarke Cayenne Käbb kliver in i handlingen över Axevallas, just det, långa upplopp.

No money left innebär att jag måste spika i den högklassiga V75-avslutningen, vilket jag kan leva med då Ewe Palema dragit innerspår. Han vann från ledningen på 15,0 på distansen under inte helt lätta förhållande på Mantorp för tre starter sedan och får han bara bestämma en bit blir han svårfångad även för kapabla, starka hästar som Pinepower Rose, Niller och Global Limousine. Den som letar skräll glömmer inte heller Michael America.

FAKTA

V75-systemet

V75-1: 1, 3, 5, 11 (res 7–4)

V75-2: 2, 9 (res 3–1)

V75-3: 2, 3, 9 (res 4–6)

V75-4: 1, 2, 4, 7, 9, 10 (res 12–5)

V75-5: 6 Perfect Light (res 12–1)

V75-6: 2, 3, 4, 11 (res 1–12)

V75-7: 1 Ewe Palema (res 4–8)

576 rader/288 kronor

ARTIKELN HANDLAR OM