Sprintermästaren vann mycket lätt

TRAV

Sprintermästaren You Bet Hornline utklassade motståndet i Norrlands Grand Prix.

– Det vore bra dumt att backa sist när man kan blåsa förbi dem på 20 meter, förklarade en mycket nöjd Robert Bergh som efter en pangstart kunde unna sig att vinka till hemmapubliken över upploppet.

Från spår åtta bakom bilen var det många som tvivlade på att You Bet Hornline skulle klara av att upprepa triumfen från Sprintermästaren i Bergsåkers stora fyraåringslopp.

Robert Bergh hade på förhand aviserat ett defensivt upplägg, men när startbilen släppte fältet var det andra bullar.

– När jag gjorde andra provstarten och kände att hästen var precis lika fin som i försöket i Halmstad så hade jag en överläggning med mig själv. Jag kom fram till att det vore bra dumt att backa sist när man kan blåsa förbi dem på 20 meter, berättade vinnarkusken som sedan fick reglera till 1.16-fart första varvet.

Runt slutsvängen trycktes gaspedalen i botten och med ett stort försprång bjöd Bergh på segergest redan 100 meter före mål.

Tvåa blev bra avslutande Sergei Hanover medan favoriten Never Again galopperade över mål och därmed gav tredjepriset till Caddie Eagle. Fjolårets vinnare av Rixallsvenskan Sanity kroknade efter ett lopp utanpå vinnaren.

Segertiden blev 1.14,4a/2 140 meter och 300 000 kronor i förstapris innebar att You Bet Hornline med råge passerade två miljoner insprunget.

SM-guld till Mimmi Elfstrand

Betydligt mer dramatisk blev finalen av Dam-SM. Mimmi Elfstrand körde till ledningen med Menai Eden som emellertid slog på en plötslig galopp efter ett halvvarv.

– Han blev rädd när Jenni (Åsberg) skrek så på sin häst, förklarade Mimmi som snabbt fick ner sin styrning i trav och fann tredje inner. Luckan kom i perfekt läge och det räckte precis för att hålla ifrån sig favoriten Yosemite Boko och Kajsa Frick.

– Det känns jättebra. Jag vågade inte hoppas på seger förrän i de absolut sista stegen. Som kusk måste jag ranka det här som det största i min karriär, förklarade årets svenska mästarinna.

I kvällens tre övriga "Grand Prix" överraskade Tomas Pettersson och Loveletter i stoloppet, medan gick allt enligt förhandsritningarna när Real de Rabut var starkast över tre varv och Hallsta Lotus utklassade sina kallblodsbröder.

Robin Johansson/Kanal75