”Hon är laddad och förbannad”

Foto: Kanal75
Viola Silas är på hugget inför Stochampionatet och Fredrik Persson menar att man får passa sig. Det lär även konkurrenterna få göra...
TRAV

Hon är laddad och förbannad inför karriärens viktigaste uppgift.

Det är precis så som Fredrik Persson vill att Viola Silas ska vara.

Kalmartränaren känner sig trygg inför Stochampionatet.

– Jag litar helt på hästen och hoppas på ledningen eller dödens, säger Fredrik Persson.

Viola Silas har vunnit 16 av 17 lopp och är storfavorit till att vinna Stochampionatet. Efter den överraskande förlusten på hemmaplan stod stjärnstoet åter att känna igen när hon vann sitt uttagningslopp.

–  Jag var lite orolig var jag hade henne inför den starten. Därför tog jag det jättelugnt i början för att inte köra på henne mjölksyra. Det var aldrig några problem och hon vann enkelt med krafter kvar. Hästen kändes spänstig och fin, säger Fredrik Persson.

”Hon ska springa som en orm”

I samband med Viola Silas hittills enda förlust märkte Persson att allt inte var som det brukar med hästen.

– Hon hade en lättare halsinfektion i Kalmar och var nedsatt den dagen. När jag tänker på det så här efteråt så var hon heller inte som hon brukar vara i värmningen. Viola springer alltid och bryter och skyggar för saker hela tiden. Det gjorde hon inte då utan var loj och allmänt slö och brydde sig inte om vare sig banderoller eller något annat.

– Men senast på Axevalla var allt som vanligt igen. Då sprang hon och tittade på allt och skyggade för saker på innerplan. Ju mer hon vinglar och far desto bättre. Hästen ska springa som en orm på banan för då är hon på hugget, säger Persson med ett skratt.

”Är riktigt förbannad”

Kalmartränaren berättar även att Viola Silas har fått tillbaka sitt hårda humör.

– Hästen var rejält taggad senast och det har hon även varit efteråt. Hon är riktigt förbannad så man får passa sig. Men det är bara bra för då brukar Viola vara som bäst.

Inför karriärens hittills viktigaste lopp känner han sig trygg. Och någon tappstart den här gången lär det inte bli.

– Jag kände att det var den gamla Viola Silas senast och hon imponerade på mig. Det gör att jag har en positiv känsla i kroppen. Hon har även varit jättefin i jobben efteråt och jag litar helt på hästen.

– Hon kommer att tävla barfota runt om igen precis som senast. Det gör att hästen blir mer startsnabb och den här gången kommer jag att vara med från början. Jag hoppas på antingen ledningen eller dödens. Att trava utvändigt om ledaren bekommer henne inte då hon är så stark och ärlig.

– Det som skulle kunna hända vid ett sådant scenario är att någon kommer och slår av henne på speed. Men det är upp till kusken att se till att ingen gör det. Vi kommer att hålla ett stenhårt tempo, säger han

”Vore fantastiskt att vinna”

– Stochampionatet har varit det stora målet under den här säsongen. Det vore fantastiskt om vi kunde vinna det också.

Fredrik Persson berättar vidare att han ännu så länge inte känner någon nervositet inför söndagens miljonlopp.

– Så här dagarna innan ser jag bara fram emot det och tycker att det ska bli kul. Men på tävlingsdagen kommer det att bli nervöst innan loppet. Även om jag har respekt för ett par av motståndarna så tror jag på mycket bra chans.

Du har även med Tom Raider i V65-1. Chanserna där?

– Tom Raider blev rejält sjuk i Köpenhamn senast där han var dålig. Han fick en massa mediciner efteråt och det tog tid innan han hämtade sig. Nu har hästen tränat på i fyra veckor och han känns fin men han har inte gått några snabbare farter. Äldre hästar brukar inte behöva det och Tom Raider går alltid bra efter vila. Det är ett litet fält här och han ska räknas med chans, säger Fredrik Persson.

Michael Carlsson/Kanal75