”Jag tror att vi kommer vinna”

Foto: ALN
Vitesse d´Inverne, kusken Sören Eriksson och tränaren Thomas Lönn. På söndag startar de i StoChampionatet – och de tror på bra segerchans.
TRAV

Thomas Lönn, tränare till Viola Silas utmanare, Vitesse d´Inverne är full av hopp inför söndagens storlopp.

Han tror på tuff kamp – men bra segerchans.

– Lyckas taktiken, då tror jag på en extremt bra vinstchans.

Vitesse d´Inverne och kusken Sören Eriksson vann försöket till StoChampionatet mycket enkelt. På söndag är det dags för final. Som favorit står Fredrik Persson och Viola Silas – men hon kommer få kämpa för segern om man ska tro Bollnäs-proffset Thomas Lönn, som tränar Vitesse d´Inverne.

– Det känns dumt att säga det, men jag tror att vi kommer att vinna, säger Lönn när Trav365 ringer honom, då han precis är ute och kör sin stjärna i ett lugnare jobb.

Hur är det med hästen efter försöket?

– Det känns som hon tagit loppet på ett riktigt bra vis. Hon känns faktiskt bättre än före loppet. Nu går hon lugna pass i skogen mellan starterna då det är tätt, men hon känns väldigt smidig och fin.

Ja, så hon kommer bara att tränas lugnt?

– Ja precis, eventuellt två lättare intervaller på lördag.

Något du brukar göra, eller är det för att vässa henne ännu mer?

– Jag brukar göra det...

Några ändringar inför finalen?

– Nej, hon går barfota med halvstängt huvudlag, det är det ultimala för henne och så blir det nu också, berättar Tomas Lönn.

”Kan gå klart fortare än försöket”

Kalmarekipaget Fredrik Persson och Viola Silas har bara förlorat en gång, då var hon nedsatt av sjukdom. Men Lönn tror sig veta taktiken som kan stoppa segerstaplaren.

– Det känns ju spontant som att vår chans är att försöka komma till ledningen i ett tidigt skede. Får vi ledningen och får Viola utvändigt så finns chansen faktiskt.

– Viola har sett oslagbar ut i, i stort sett två år, och hon blir tuff att tugga ner, men Vitesse är bra hon också. Jag tror att hon kan gå klart fortare än försöket.

Det är inte aktuellt att släppa spets till Viola Silas?

– Nej, aldrig i livet. Då ger vi bort loppet, känns det som.

Något som du kommer säga till kusken Sören Eriksson alltså?

– Det är han väl medveten om redan. Sören (Eriksson) tycker att vi ska kunna ge henne en riktig match och det gör jag också.

Vad tror du om vinstchansen?

– Det känns kanske som 50-50 mellan henne och Viola. Lyckas taktiken att vi kommer till ledningen, då tror jag på en extremt bra vinstchans. Det är det som behövs.

– Men samtidigt så misstänker jag att Fredrik kan lossa iväg Viola fortare än någon gång tidigare också, så det ska bli spännande, säger en mycket hoppfull Thomas Lönn inför söndagens styrkeprov över 2640 meter.