– Mitt livs chans att vinna loppet

Foto: Kanal75
Håkan K Persson bakom La Bellouet, som han hoppas ska vara med och segerstrida i StoChampionatet.
TRAV

1997 satte en tappad sko stopp.

I år är Håkan K Persson tillbaka.

På söndag startar han egentränade La Bellouet i Stochampionatet hemma på Axevalla.

– Det här är mitt livs chans att vinna, säger han.

Håkan K Persson har varit med i Stochampionatet en gång tidigare. Året var 1997 och hästen han körde var Trygve Kraft-tränade Sunshine Later. In på upploppet kom luckan men istället för att slåss om segern grinade oturen Persson i ansiktet.

– Hon hade mycket krafter kvar och segerchans, men då tappade hon en sko och galopperade, berättar Persson.

13 år senare har Persson nu fått en ny chans i Stochampionatet. Den här gången heter hästen La Bellouet och hon är en riktig Persson-produkt. Han tränar, deläger och var även med och födde upp hästen, som i fredagens uttagningslopp vann enkelt från ledningen.

– Hon kändes jättefin i fredags och när jag körde ett lättare jobb med henne i går (läs måndag) var hon mjuk och smidig.

Hittat formen efter tuff matchning

Så sent som en vecka innan uttagningsloppet i Stochampionatet slutade La Bellouet trea i Stosprintern i Halmstad. Den tuffa matchningen verkar emellertid bara ha gjort henne gott.

– Hon har haft lite problem med sina ben och varit sjuk tidigare i år men sista tiden har hon känts väldigt bra hela tiden. Inför Stosprintern började jag köra lite kortare snabba intervaller med henne och tanken med Stosprintern var också att få henne i form inför Stochampionatet. Det verkar ha slagit väl ut och på torsdag ska jag ge henne ett tuffare jobb för att vässa henne ytterligare.

”Det största jag kan vinna”

Strax efter 17.00 på söndag börjar startbilen rulla i Stochampionatets final. Då befinner sig Håkan K Persson och La Bellouet i spår fyra bakom startbilens vingar.

– Jag hoppas kunna få en bra position. Jag vet inte riktigt hur snabba de innanför är men La Bellouet kan öppna bra och det är inte helt omöjligt att vi kan ta ledningen. Jag kommer i alla fall att prova så gott det går och hon ska gå med helstängt huvudlag istället för det halvstängda hon hade i försöket. Men hon är både speedig och stark och går i alla positioner.

Hur stort skulle det vara för dig att vinna Stochampionatet på hemmaplan?

– Det skulle vara oerhört stort. För mig är det nog det största jag kan vinna, och som det känns är det här mitt livs chans att göra det.

Ola Johansson/Kanal75