Viola Silas enorm i Stochampionatet

Foto: Kanal75
Viola Silas och Fredrik Persson segerdefilerar inför Axevallapubliken.
TRAV

Hon såg slagen ut, oinspirerad och var nära att galoppera.

Men när mållinjen skars var Viola Silas först i Stochampionatet.

Maken till kämpainsats och scenförändring har sällan skådats i ett travlopp.

– Hästen är helt enastående. Jag blir gråtfärdig av hur bra hon är, sa Fredrik Persson.

Det var regn, blåst, kyla och lervälling på Axevalla den här söndagen. Men Viola Silas insats i Stochampionatet värmde inombords på alla närvarande. Kullens drottning svarade för en fantastisk prestation när hon vann det största loppet för landets fyraåriga ston. De var dock en hel del dramatik under vägen innan segern kunde bärgas. Efter målgången var det mycket känslor i vinnarcirkeln. Det glada delägarna i stall Gnällund var närmast chockade över på det sättet som hästen vann på.

– Jag stod i stallkurvan tillsammans med skötaren och sa att i dag går det inte. Hon såg stenslagen ut 300 meter kvar och det är helt otroligt att hon kunde vinna, sa Joakim Brundin, en av delägarna i Viola Silas.

Fräck kupp av Norman

Det började annars bra för stjärnhästen när starten gick. Viola Silas öppnade kanske bättre än någonsin och var med i spetskörningen. Flera hästar laddade och plötsligt galopperade Vitesse d'Inverne när hon hade avgjort kampen om ledningen. Då kunde Viola Silas ta över täten och det blev lugna gatan framme i ledningen. Första varvet travades efter 1.17,3 och 1200 meter kvar gjorde Peter G Norman slag i saken bakom Dileva Käll. Han lämnade tredje par utvändigt, körde fram till ledaren och överrumplade Viola Silas i täten. En fräck kupp som lyckades och helt plötsligt satt Viola Silas i rygg på ledaren.

– Hon var lite trög framme i ledningen och trots att jag försökte gick det inte att svara. Hon reagerade inte när jag manade på henne. Jag ville heller inte riskera något dumt genom att sticka dit frambenen, sa Fredrik Persson.

Nära galopp i sista sväng

Helt plötsligt såg det lite krisaktigt ut och Persson styrde ut sin häst utvändigt om Dileva Käll 750 meter kvar. Mer dramatik blev det i sista sväng där Viola Silas hade problem med travet och var nära galopp 300 kvar. Då tappade fuxan en längd samtidigt som Dileva Käll ryckte undan. Den sistnämnda såg ut att gå mot seger och ge lärlingen Peter G Norman hans livs triumf. Men då visade Viola Silas att hon inte är någon normal häst. Hon plockade fram sitt tigerhjärta och löphuvud av guld. Viola Silas sög sig allt närmare och på mållinjen satte hon huvudet först.

– Hon gör ett helt otroligt lopp och visade återigen en jäkla skalle. Jag kände redan efter femhundra meter att travet inte stämde riktigt. Hon blev ömfotad och då tänkte jag att fan jag skulle ha satt på henne skorna. Nu blev hästen tassig i travet barfota och banan var hård efter allt regnande.

– I sista sväng var det mycket nära galopp och jag var tvungen att ta upp henne. Då var det nästan så att jag gav upp och körde för att få pengar. Men sedan över upploppet när jag släppte på henne så krigade hon till sig segern.

”Hästen är helt sagolik”

Segertiden blev 1.15,9 över distansen 2640 meter med bilstart. Förstapriset var en miljon kronor och därmed har Viola Silas sprungit in 4,2 miljoner kronor. Hon har tagit 17 segrar på 18 starter och är på god väg att bli en av svensk travsports största stjärnhästar i historien.

– Jag vet snart inte vad jag ska säga om henne mer. Hästen är helt sagolik och det är som en dröm allting. Det bubblar inombords, trots att man är genomblöt in på kalsongerna. Som lopp är det här min största seger i karriären, sa Fredrik Persson och log med hela ansiktet bakom lermasken.

Han tillade dock lite senare efter loppet.

– Faktum är att hon inte har rätta formen och jag var inte nöjd med henne idag. Hästen har inte riktigt hämtat sig i sviterna efter halsinfektionen.

– Det visar bara hur bra hon är. Att vinna Stochampionatet trots att hon inte är som bäst.

Mot derbyt

Nu får Viola Silas ta igen sig lite och sedan är siktet inställt mot Svenskt Travderby. Där ska superstoet ta sig an hingstarna i årgången.

– Vi får se hur hon tar det här loppet först. Jag vill ha häst i många år men annars har vi sagt att vi ska prova i det riktiga derbyt. Det blir spännande att se om hon räcker där. Först ska jag låta veterinären gå igenom henne och är allt bra går vi ut i derbykvalen om en månad, sa Persson.

Michael Carlsson/Kanal75