”Jag lider med V75-spelaren”

TRAV

AXVALL. Ett par centimeter skiljde.

En ensam vinnare eller jackpott?

Svaret blev jackpott.

Inför den sista avdelningen hade endast ett system chans på sju rätt och 20,8 miljoner kronor. Enbart på sju rätt. Kupongen innehöll streck för fyra hästar. Och det var nära att kupongen, som var inlämnad i Gullspång, skulle ge full pott. En av hästarna på det kvarvarande systemet var Pinepower Rose, som tidigt hamnade i ”dödens”. Han knäckte ledande Ewe Palema och hade greppet i början av upploppet. Men orken tröt och bakifrån närmade sig Nisse Bean. När mållinjen passerades kunde ögat inte skilja dem åt. Målkameran voterade för Nisse Bean. Jag lider med Gullspångssystemet som gick miste om stora pengar.

Tredje raka galoppen för Triton

Gulddivisionen var på förhand en duell mellan Triton Sund och Noras Bean. Men av det blev det inget. Triton Sund var rejält ofräsch och galopperade upprepat. Det här var tredje loppet i rad som Triton Sund galopperade i. Här har tränaren Stefan Hultman en hel del att fundera på. Gårdagens bild av Triton Sund var ingen höjdare.

Noras Bean fick spets utan att anstränga sig och när Stefan Söderkvist fick bestämma tempot som han ville borde han vunnit. Enkelt dessutom. Men icke. Noras Bean struntade i att kämpa och det finns inga ursäkter för hans beteende. Nu vann i stället 106-oddsaren Xanthos Crown som smög i andra utvändigt.

Det är femte veckan i följd som det skräller i högsta klassen på V75. Ett tecken på att eliten är tunn och bräcklig. Den enda som man kan lita på för tillfället är Torvald Palema

Uppfriskande fajt

Att Björn Goop och Åke Svanstedt är värsta fiender på travbanan är allmänt känt inom travsporten. Deras frostiga relation blev inte bättre efter V75-1. Svanstedt körde favoriten, Conrads Garland, och Goop outsidern, Trim. Svanstedt kunde inte försvara innerspåret och försökte snabbt ta sig ut i andraspår. Utifrån kom Goop och ville ha samma spår. Kontentan blev en snäv situation.

Efter att ha tittat på domarnas översiktsfilm, rakt framifrån, syns det att Svanstedt redan var ute i andraspår innan Goop kom dit. Som jag ser det var det rätt av domarna att inte dela ut några böter. Efterspelet i loppet blev en lång verbal fajt mellan de två.

Jag tycker att det är uppfriskande att det inte alltid är söndagsskoleattityd i travsporten.

Conrads Garland slutade sist i mål, trots att han fick dominera i ledningen, och får underkänt. Loppet vanns av Frillan Filokus som var starkast över upploppet för Stefan Persson.

I övrigt var innerspår rätt väg för att vinna på V75. Karma (V75-2, King Cobol (V75-4), April April (V75-5) och Baht Launcher (V75-6) travade alla, på olika positioner, längs innern på sin väg mot vinst.

Jag är väldigt förtjust i Axevallas långa upplopp, landets längsta med 227 meter. Det är enormt utslagsgivande och ger ofta spännande slutstrider. Så var fallet i går. Att jämföra Axevalla med en open stretch-bana (fritt innerspår på upploppet) vore som att säga att jag och Usain Bolt är lika snabba på 100 meter.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM