Stig H får böta 225 000 kronor

TRAV

I mars åkte Stig H Johanssons stjärnhäst Bobtail fast för dopning.

Under måndagen kom beskedet att stjärntränaren får 225 000 kronor i böter.

Foto: Kanal75

Stig H Johanssons miljonärska Bobtail lämnade den 27 februari i år ett positivt dopningstest efter ett lopp på Axevallas travbana. Analysen av dopningsprovet visade att hästen hade prokain i sig vilket är ett lokalbedövande medel.

Av utredningen har det framkommit att Bobtail inte behandlats av veterinär under 2010 innan den aktuella starten och att läkemedel som innehåller prokain inte använts i Stig H Johanssons stall.

Lindrigt straff

Just därför konstaterar Ansvarsnämnden att det inte finns någon misstanke om att Bobtail fått i sig substansen uppsåtligen eller av oaktsamhet från Stig H Johanssons sida.

Normalpåföljden i ett fall som detta är böter beräknade med en procent av årsgenomsnittet av inkörda pengar i träningsverksamheten de senaste 36 månaderna plus tio procent av förstapriset i det aktuella loppet.

I sådana fall skulle Stig H Johansson få 315 000 kronor i böter men med hänvisning till Överdomstolens tidigare beslut rörande Affe Fager jämkar Ansvarsnämnden beslutet och dömer Stig H Johansson till 225 000 kronor i böter.

Beslutet kan överklagas av Överdomstolen.