Kolgjini: Vinner oavsett position

Lutfi Kolgjini.
TRAV

På tisdagen smäller det på Jägersro.

Tiden är kommen för Hugo Åbergs Memorial och en fantastisk tävlingskväll kryddad med V75.

I huvudrollen: landets hetaste tränare Lutfi Kolgjini.

– Det har varit några otroliga dagar. Men i den här branschen måste man vara ödmjuk, speciellt när det går bra, säger hemmatränaren som i princip dammsugit storloppen den senaste veckan.

Dubbla V75-segrar inkluderat Årjängs Stora Sprinterlopp på lördagen.

Båda avdelningarna av Ulf Thoresens Minne med stalldubbel i öppna klassen på söndagen.

Eskilstunas fyraåringstest på tisdagen.

Enbart i dessa lopp sprang Lutfi Kolgjinis hästar in 2,3 miljoner kronor på fyra dagar.

Ingen dålig uppladdning inför årets största kväll på hemmaplan.

– Det känns tryggt när hästarna går så bra, men samtidigt tar jag ingenting för givet. Jag tyckte att jag hade bra form på stallet inför elitloppshelgen också och då gick allting åt skogen. Det är en svår bransch, men när det är hemmaplan vet jag i alla fall att vi inte faller på långresa eller dålig bana, säger Kolgjini som har alla förutsättningar att fortsätta sin dominans även under den ofta magiska tisdagen som Åbergs-kvällen brukar innebära.

Brinner för avel

Men Hugo Åbergs-evenemanget är mer än bara en tävlingskväll. I synnerhet för Lutfi Kolgjini som står i centrum på måndagen då den stadigt växande auktionen "Kolgjini Sales" anordnas.

I år är 82 hästar anmälda att gå under klubban, de flesta ägda av Lutfi Kolgjini själv.

Jägersroprofilen är nämligen unik i trav-Sverige i den mån att han förutom att vara en av landets ledande tränare dessutom är en stor och framgångsrik uppfödare.

– Visst har jag väldigt många bra hästar att jobba med och det finns personer som tror att de kommer som flygande sparvar i gapet på en utan att jag behöver göra något. Men de som jag vunnit med senaste dagarna, Joke Face, Juggle Face och Raja Mirchi är alla individer som jag tagit fram helt själv. Jag brinner otroligt mycket för avel och vill ta hästarna hela vägen. Från att välja ut hingst till att få dem till tävlingsbanan.

Alltid fullsatt

Med den inställningen är det lätt att förstå att Kolgjini är minst lika spänd inför måndagen då hela hans egenuppfödda ettåringskull under kennelnamnet "Face" ska säljas ut.

– Alla utom två som jag behåller själv. De är efter min nya hingst Igor November och anledningen är att jag vill testa dem för att se om han duger i aveln. Hästen startade aldrig själv på grund av en enkel operation som gick snett, men var ett sådant råämne att jag tror att han ska få sin revansch som pappa.

Det betyder emellertid knappast att Kolgjini kommer att stå utan Face-hästar när måndagen summeras.

– Alla är till salu, men tycker jag inte att jag får rimligt betalt så ropar jag tillbaka, tränar upp och utvecklar dem själv istället.

Kolgjini-auktionen har trots att den är en ganska ny företeelse slagit flera rekord när det gäller priser och är flitigt besökt.

– Jag har aldrig räknat hur många som är där, men läktaren är alltid full liksom de 60 bord med åtta platser vardera som vi ställer ut. Det är klart att det känns bra att många är intresserade.

Givetvis blir man nyfiken på vilken häst som huvudpersonen själv ser som auktionens dyrgrip.

– Av ettåringarna tror jag att det blir Poker Kronos. Det är en halvbror till Kung Lavec efter Viking Kronos som är mer smidig och elegant i kroppen.

Matchad för att vara på topp

Auktioner i all ära. För det stora flertalet travintresserade är det naturligtvis tisdagskvällen som gäller. Precis som de senaste åren har Åbergs-kvällen förärats V75-status vilket innebär en extra omgång mitt i veckan.

I huvudloppet med en miljon kronor till vinnaren startar 6 Lavec Kronos (V75-6) och trots ett startspår långt ut på vingen är tongångarna positiva.

– Det kunde ha varit mycket värre och som jag ser det finns det vissa möjligheter att komma till spets härifrån. Jag kommer i alla fall att prova rejält för att göra det. Ända sedan Elitloppet har jag matchat honom för att vara på topp till det här loppet och som det känns i träningen har det lyckats, han är fruktansvärt pigg för dagen. Eftersom de konkurrenter jag har mest respekt för fick bakspår så har jag absolut segerförhoppningar.

Det visar sig Kolgjini ha med många hästar den här kvällen.

Nedan följer intervjuer om samtliga V75-deltagare där stallet onekligen ser ut att ha det väl förspänt.

– 2 Raja Mirchi (V75-3) är allting bra med. Han gick ett lättare ridjobb idag (tisdag) och har tagit loppet och resan från Norge på rätt sätt. Att vi går ut här innebär att vi struntar i Hambletonian, däremot är det fortfarande aktuellt med Breeders Crown i USA i höst. Vad gäller det här loppet så tycker jag att han ska vinna oavsett var han hamnar. Hästen har utvecklats senaste tiden och är inte ens stänkrädd längre. Vi hade lättat honom i balansen senast och det föll väl ut. Jag kommer att lätta honom ytterligare undan för undan då han fortfarande går alldeles för tungt balanserad egentligen.

– 5 Kaffir Face (V75-3) är lite konstig i skallen ibland, men springa kan han verkligen. Senast fick han dra järnet i ledningen och det blev lite för tufft. Hästen har fungerat fint ihop med Johnny och Raja Mirchi får inte ha en dålig dag för att besegra Kaffir Face.

– 8 Pole Position U.S. (V75-3) är inte alls någon dålig häst, men från det här läget mot dessa motståndare går det inte.

Ledningen som gäller

– 1 Overture F.H. (V75-4) har en spännande uppgift. Det är en häst med mycket fart i sig, en riktig flygmaskin, men hon har varit lite snurrig i huvudet och inte alltid fungerat. Nu hoppas jag att det har börjat lossna. Hon bara körde ifrån dem från ledningen senast och jag kommer att satsa på samma taktik då hon är klart gynnad av kort distans.

– 1 Sunrise Star D.E. (V75-5) gick riktigt bra senast. Jag har matchat honom över väl korta distanser vilket egentligen inte passar då han mest är stark. Han är ganska startsnabb och har ett passande läge så skulle vi lyckas försvara ledningen släpper jag absolut inte.

– 12 Imola November (V75-7) gör jämna och bra insatser varje gång. Nu möter han riktigt tuffa hästar och får normalt svårt att blanda sig i segerstriden. Däremot tror jag säkert att han tjänar fina pengar här också.

Robin Johansson/Kanal75