Potten eller platt fall – spelets natur

TRAV

Omgången såg rolig ut redan på förhand men när V75-7 gick i mål i lördags och jackpotten var ett faktum blev det automatiskt speltvång till kvällens tävlingar på Jägersro.

Nu gäller det bara att få ihop ett slagkraftigt system.

Varför inte ett reducerat för den som har verktygen?

Starka idéer till kvällens V75-omgång. Vis av erfarenheten vet jag dock att alla dessa inte kommer att vinna. Därför skulle det kännas spännande att få göra ett reducerat system. Vis av erfarenheten, jajamensan, vet jag dock att det kan te sig som aningen komplicerat, så vi gör som vanligt en lapp. Något större än vanligt, och med potential att ta potten. Fast det kan ­lika gärna bli platt fall. Det är spelets natur.

Mathilde Tröjborg var lysande när hon vann på Åby 1 juli. I starten efter blev hon fråntagen segern för en trängning. Formen är fortsatt på topp och chansen är god i V75-1. Jag vill dock inte avfärda Skully Gully som var lysande den här dagen i?fjol och som borde vara på väg mot formen. Nursery Rhyme kan vinna om hon når ledningen. Hoity Toity Face och Swept To Victory är ytterligare två utmanare men känns mest som platsbud och efter en del funderande har jag kommit fram till att tre streck bör räcka i V75-­inledningen.

Garderar Torvald i Åbergs

Bart Sjöhammar på långresa känns sådär, det har inte gått så bra vid tidigare försök och på ett reducerat system är han inte mer än en garderad A-häst i V75-2. Jag har dock inte råd att gardera utan får överlåta streckandet av City Hall och Gills Abbe till andra. Själv hoppas jag att Bart klarar resan, svarar ledningen och stannar där.

Raja Mirchi blir storfavorit i V75-3 och visst har han mycket bra chans. Jag ser dock framför mig ett scenario där Deuxieme Piscsous susar till ledningen. Han kan väl en 1.11-tid och visar sig någon vara bättre än så är det bara att lyfta på hatten. Men för mig är han omgångens mest intressanta häst ­– den som jag planerar att göra mig en hacka på.

Overture F.H. är idén i V75-4 men även här hänger mycket på om hon når ledningen eller ­inte. Fifty-fifty säger jag och ­tycker ­inte att det är tillräckligt bra odds för att jag ska vilja spika – som Bart Sjöhammar, en bra A-häst på ett reducerat system. Inga konstig­heter i övrigt. De som kan vinna är de som är betrodda och jag streckar helt enkelt de fem mest streckade. Överraskningarna får vi hitta i andra avdelningar.

Sunrise Star D.E. var jag länge inne på att spika i V75-5 eftersom jag tror att han ­håller ledningen. Konkurrenterna är dock formstarka och är han ­bara det minsta vid sidan av formen eller om ­något annat häxar är han klart sårbar. Spåren är förstås viktiga och det blir streck för de fem innersta spåren. ­Rysaren i loppet hittar vi dock längst bak när starten går. Montgomery Hill avslutade strålande senast och blir livs­farlig vid överpace.

V75-6 är det som hela kvällen handlar om – Hugo Åbergs Memorial. Torvald Palema är den givna favoriten och i de tidiga tipsen spikade jag honom. Men nu jagar vi alltså de stora pengarna och då är det läge att gardera eftersom de ­övriga är jämnt, men lite, streckade. Beanie M.M. Kan han hålla ledningen? Jag var klart tveksam men läser att han kommer att gå med ett helstängt huvudlag och då ökar chanserna. Commander Crowe är svår att se vinna från sämre läge än Torvald Palema, samtidigt har Commander sett så fin ut att jag är beredd att offra ett streck på ­honom. Vidare är Lisa America och Russel November givna garderingsbud från fina lägen.

Västerbo Paradise, Local Conch, Bowling Inferno och Yarrah Boko är alla topphästar, framförallt över lång distans. Jag har ändå valt att plocka bort samtliga från kupongen i V75-avslutningen. Hästarna på start går nämligen inte av för hackor de heller och när man tittar på tiderna de gått på slutet och på vilket sätt de gjort det har jag svårt att se tilläggshästarna hinna fram. Mest tror jag på M.T.Big Business som alltså skulle kunna vara en bra A-häst på ett reducerat system.

FAKTA

V75-1: 2, 3, 6 (7, 1)

V75-2: 1 Bart Sjöhammar (3, 9)

V75-3: 6 Deuxieme Picsous (2, 4)

V75-4: 1, 2, 4, 7, 9 (6, 3)

V75-5: 1, 2, 3, 4, 5, 12 (7, 6)

V75-6: 1, 3, 4, 9, 10 (6, 8)

V75-7: 1, 3, 6, 7 (11, 14)

1?800 rader/900 kronor

Dagens tips

1. 6 Deuxieme Picsous (Jägersro, V75-3) Snabb herre som drar till ledningen och stannar där?

2. 1 Sunrise Star D.E. (Jägersro, V75-5)

Klart tänkbar spetsvinnare i ett i övrigt öppet lopp.

3. 1 M.T.Big Business (Jägersro, V75-7)

Kommer jag att jaga tills han fått utdelning på sin form.

Per Nicklasson