– Aldrig känt honom bättre

Foto: CASPER HEDBERG
Travtränare Åke Svanstedt tillsammans med stjärntravaren Torvald Palema.
TRAV

Bäva månde konkurrenterna i kvällens Hugo Åbergs.

Fjolårsvinnaren Torvald Palema sprudlar av form och är hästen att slå.

– Jag har aldrig känt honom bättre än nu, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

Åbergs-kvällen på Jägersro är en klassiker och en av travets absolut trevligaste dagar. Dessutom körs det en extra V75-­omgång som denna gång har kryddats med en jackpott.

Ifjol hade Torvald Palema suverän uppvisning när han speedade ner konkurrenterna i en våldsam avslutning. Mycket talar för att Sveriges – och kanske världens – bästa häst återigen tar hem segerchecken på en miljon kronor.

– Jag tyckte i början av säsongen att hästen var betydligt fräschare och finare än ifjol. Men faktum är att han har blivit ännu bättre ju längre säsongen har gått. Han har blivit starkare i muskulaturen sedan vi började med ridträningen och efter det har han inte behandlats för en enda skavank, säger Åke Svanstedt.

Ställer in USA-planerna

Torvald Palema var aktuell för att åka till USA och göra en attack mot världsrekordet i Nat Ray Trot. De planerna är nu skrin­lagda.

– Det klickade med resplanerna och hästen hade i så fall behövt vara borta alldeles för länge hemifrån. Det hade äventyrat resten av säsongen och vi siktar in oss på de svenska storloppen istället, säger Svanstedt.

Efter andraplatsen i Elitloppet har Torvald Palema tagit tre raka storlopps­segrar. Mycket talar för att han även vinner ikväll.

”Otroligt laddad i sista jobbet”

– Det här loppet ligger perfekt i tiden efter förra starten. I fredags gick han sista jobbet och såg otroligt laddad ut i sina galoppintervaller.

– Alla lopp ska köras men jag måste tro på en väldigt bra chans. Bakspåret är heller inte så tokigt då vi har rygg på en startsnabb häst. De som jag tror är värst emot är Lisa America och Commander Crowe, säger Svanstedt.

FAKTA

Vinnarcirkeln

Här är veckans fem hetaste i trav-Sverige

1. Torvald Palema

Sveriges superstjärna nummer ett har sopat rent i storloppen i sommar. Är klar favorit till att vinna kvällens Hugo Åbergs Memorial.

2. Åbergs-kvällen

En magisk kväll med idel stjärnhästar även i ramloppen. ”Sommarens Elitlopp” brukar locka mellan 16?000 och 18?000 personer. Kom i tid!

3. jackpotten

Ingen vinnare med sju rätt i lördags. Jackpott i kvällens V75-omgång. En ensam vinnare kan ta hem 35 miljoner kronor – enbart på sju rätt.

4. Erik Adielsson

Har med drygt 20 miljoner kronor kört in mest pengar av alla kuskar i Sverige i år. Har flera heta chanser i?kväll men tycker själv att Bart Sjöhammar (V75-2) är bästa chansen.

5. Raja Mirchi

Treåringsstjärnan kommer från norsk storloppsseger och räkna med att Lutfi Kolgjini vill bjuda hemmapubliken på en stor uppvisning.

Michael Carlsson