Svanstedts råd: Starta i Derbyt

Foto: ALN
JÄRNLADY I sista kurvan såg Viola Silas slagen ut men hon plockade fram vinnarskallen och på mållinjen var hon först. ”Man blir gråtfärdig hur bra hon är”, säger Fredrik Persson efter segern i Stochampionatet, värd en miljon kronor.
TRAV

AXVALL. Efter en enastående kämpainsats vann Viola Silas Stochampionatet.

Nu matchas trav-Sveriges nya affischnamn mot hingstarna i Svenskt Travderby.

– Är allt bra spänner vi bågen ytterligare. Det ska bli spännande att känna på hingstarna i Derbyt, säger Fredrik Persson.

Stochampionatet var en välregisserad tillställning som innehöll allt. Spänning, dramatik och mycket känslor var inblandat när kullens drottning svarade för en fenomenal insats.

På ett regnigt och lerigt Axevalla fick publiken se ett lopp som man sent kommer att glömma. Viola Silas såg slagen ut i sista kurvan samtidigt som Dileva Käll drog undan i ledningen. Men på mållinjen var järnladyn tillbaka och satte huvudet först.

Förstapriset var en miljon kronor och hon befäste sin ställning som landets bästa fyraåriga sto. Detta trots att hästen inte var som bäst för dagen.

– Det kan låta otroligt men hon var faktiskt inte på topp i dag. Samtidigt visar det vilken sagolik häst det är som ändå kan vinna Stochampionatet. Hon har ett löphuvud som är fantastiskt och hon ger sig aldrig. Det är så att man blir gråtfärdig hur bra hon är, säger Fredrik Persson.

”Trodde det var kört”

– Jag satt och förbannade mig själv under loppet för att jag körde henne barfota. Hon fick dåligt med fäste på den hårda banan och blev rullig i travet. Därför var det nära galopp flera gånger. I sista kurvan trodde jag att det var kört och hoppades att vi skulle kunna tjäna lite pengar. Men sedan biter hon bara i och krigar till sig segern.

Det här var Viola Silas 17:e seger i 18:e startern. Efter den imponerande insatsen är det många som vill se henne möta hingstarna i Derbyt. En av dessa är landets ledande travtränare Åke Svanstedt.

– Hästen är ju sjukt bra och jag tror att hon skulle ha en jättechans att vinna Derbyt, säger Åke Svanstedt.

”Ligger perfekt i tiden”

Kalmartränaren Persson är väldigt sugen på att vara med i Svenskt Travderby, första helgen i september.

– Vi ska kolla upp hästen först hos veterinären för jag tror att det är något som stör henne fortfarande. Är allt bra sedan så provar vi nog i Derbyt. Kvalen körs om fyra veckor så det ligger perfekt i tiden. Är Viola Silas på topp så gör hon inte bort sig, säger Fredrik Persson.

FAKTA

Här är de hetaste Derbykandidaterna

Red Hot Dynamite

Fjolårets obestridlige kung som vann allt. Fick en livs­hotande tarmsjukdom i våras men går nu en kamp mot klockan för att komma i form till ­Derbyt.

Viola Silas

Har vunnit allt och visat sig outstanding bland sina kullsystrar. Möter hingst­arna för första gången i Derbyt.

Juggle Face

Är en urstark fyraåring hos Kolgjini som slog stora delar av fyraåringseliten förra veckan.

Sebastian K.

Vann Kungapokalen men svek i Sprintermästaren. Är en av Lutfi Kolgjinis heta kandidater.

Never Again

Har imponerat för Stefan Hultman, bland annat på V75.

Alvena Pampas och Alvena Pele

Hos Per Lennartsson har hävdat sig bra i fyraåringseliten.

Sanity

Är Malin Löfgrens reklamhäst som har radat upp segrarna.

Cash Is Fun Zaz

En runner up som är färsk i större sammanhang. Timo Nurmos säger att han är en av de starkaste hästar han har tränat.

Michael Carlsson