Björn: Viola Silas hjälper mig att leva

Foto: ALN
Björn Carlsson (till vänster) är en av delägarna i superhästen Viola Silas. Tack vare sin ögonsten håller han livsgninstan uppe.
TRAV

För en månad sedan fick han veta att han drabbats av en elakartad hjärntumör.

Men tack vare sin ögonsten Viola Silas håller Björn Carlsson livsgnistan uppe.

– Det känns nästan som att Viola springer för mig, säger Carlsson till Trav365.

Trots att Viola Silas travade dåligt och att toppformen inte fanns där så vann hon Stochampionatet i söndags på ett fullständigt lysande sätt. Efter loppet var det vilt firande i vinnarcirkeln bland delägarna i hästen. Björn Carlsson heter en av hästens ägare och Björn har tio procent i vad hästen springer in. För honom var segern i söndags overklig.

– Det var en chock. Så många travlopp man sett och jag var tämligen säker att det inte skulle bli några pengar i sista sväng. Jag trodde att sviterna efter infektionerna gjorde sig påmind men hon kom tillbaka och vann, helt otroligt.

Hjärntumör

För ungefär en månad sedan fick Björn Carlsson reda på att han drabbats av en elakartad hjärntumör. Men tack vare sin älsklingshäst Viola Silas håller han livsgnistan uppe.

– Det är en kamp men det är underbart att ha en fin häst i sådana här tider, det lindrar mycket. Jag har underbara vänner och familj och tillsammans med hästen är de ett skönt stöd.

Vad tänkte du när Viola Silas kom tillbaka över upploppet och vann i söndags?

– Det kändes nästan som att hon tog i och kämpade för mig. Det var så overkligt att hon kom tillbaka. För mig är det här väldigt viktigt, det är känslomässigt men hon drar även in mycket pengar och man kan förgylla drömmar på grund av att hon drar in pengar.

Vad har du gjort för pengarna hon sprungit in? Tio procent av fyra miljoner blir ju en del.

– Jag har hållit undan rätt så bra. Nu finns det ingen större anledning att lägga undan pengar till pensionen. Det har gått åt lite nu när jag varit sjuk.

– Vi har varit iväg och rest lite. Vi var ett gäng som var och kollade på Prix d'Amerique.

”Hon vinner Derbyt”

Björn Carlsson följer sin ögonsten mycket noga och ofta åker han med i hästtransporten då hästen ska starta.

– Det är kul att vara kring hästarna, men man ska ha respekt för dem. Jag sticker inte in handen till Viola just nu, hon vill visa att det är hon som bestämmer. Jag är kompis med förstemannen i stallet så jag får mycket information av honom om hästen.

I nästa start ska Viola Silas ut mot de bästa hingstarna i den fyraåriga kullen då hon ska kvala till Derbyt. Men trots knivskarpt motstånd tror Carlsson på mycket bra segerchans.

– Hon står sig jäkligt bra. Jag blir besviken om hon inte är bland de tre i Derbyt om hon är frisk. Hon vinner om hon är på topp.

Hur bra kan Viola Silas bli?

– Det är nog bara skador som kan ställa till det, annars blir det en elithäst. Det har hon visat att hon är. Jag är en optimistisk människa och jag tror hon har det som behövs, säger Björn Carlsson.