”Segern lika stor som Elitloppet”

Foto: ALN
TRAV

Jublet steg mot skyn på Jägersro när Lavec Kronos och Lutfi Kolgjini vann Hugo Åbergs Memorial.

Vid mållinjen kastade ”Ludde” piskan i luften.

– Det är underbart. För mig är det här lika stort som Elitloppet, säger Lutfi Kolgjini.

Foto: ALN

Copper Beech tog ledningen i Hugo Åbergs och Lavec Kronos tvingades köra stenhårt för att ta ledningen. Storfavoriten Torvald Palema hamnade i tredje utvändigt medan Lutfi Kolgjini fick öppna första 1000 meterna på 1.11,6.

In i sista sväng satte Lavec Kronos full fart samtidigt som Åke Svanstedt och Torvald Palema tvingades anfalla i tredjespår utan rygg. Torvald gick oerhört fort, men hade för långt fram till Lavec Kronos och speeden ebbade ut. När hästen närmade sig mållinjen steg jublet mot skyn och Lutfi Kolgjini kastade pisken i rena glädjeyran. Lavec Kronos vann på den fantastiska tiden 1.09,9 över 1 609 meter med bilstart.

– Jag fick köra rejält från start. När jag väl kom till ledningen höll jag honom bara på bettet hela vägen, och sedan fick han springa på i egen takt. För mig är Åbergs det största man kan vinna, det är lika stort som Elitloppet, säger Lutfi Kolgjini.

Lavec Kronos är bara fem år, men har ändå kunnat etablera sig i eliten i år. Som fyraåring vann hästen bland annat det klassiska årgångsloppet Sprintermästaren.

– Det är en fantastisk häst, han är bara fem år. Det är bara ett fåtal hästar som klarar att komma upp i eliten och vinna storlopp, säger "Ludde".

Efter segern utbröt ett galet jubel och kramkalas på Jägersro. Lutfi Kolgjini kopplade loss hästens sulky och ledde den runt runt på Jägersro för att visa upp Lavec Kronos för publiken.

Därefter rusade Ludde runt på Jägersro och pussade och kramade 100-tals vänner och fans. Luddes glädjefnatt gjorde att sändningen i TV4 försenades med mer än tio minuter, men det kunde de flesta tv-tittare ha överseende med efter den bejublade hemmasegern.

Vann tre V75-lopp

Andrahandsfavoriten Lisa America galopperade bort allt i början av loppet och sågs aldrig med chans.

Lutfi Kolgjini hade en stor kväll på Jägersro och vann tre lopp inom V75-spelet. Totalt körde stjärntränaren in över 1,6 miljoner kronor till sina hästägare under kvällen.

MiniMedia