Från fattig fåraherde till Sveriges travkung

Foto: ALN
TRAV

För 43 år sedan flyttade en albansk fåraherde till Sverige.

I tisdags blev Lutfi Kolgjini landets stora travkung och under den senaste månaden har han kört in över sex miljoner till sitt travstall.

– Va, har vi kört in sex miljoner?, skriker och jublar Kolgjini när han får nyheten av Trav365.

Lutfi Kolgjini kom till Sverige 1967 som en fattig albansk fåraherde. I Sverige jobbade han först som diskare och han fick kämpa för att klara sitt uppehälle. Nu, 43 år senare, är han mångmiljonär och Sveriges stora travkung. Kolgjini har byggt upp Sveriges största travimperium med både uppfödning, egenägda hästar och träning av andras hästar. Kolgjini har över 130 hästar i träning och under de senaste åren har han vunnit massor med stora lopp. I tisdags kom en av hans största framgångar i karriären när han vann en känsloladdad seger i Hugo Åbergs Memorial med Lavec Kronos.

Hyllar personalen

Under den senaste månaden har Kolgjini slagit rekord i vinster och kört in över sex miljoner kronor till sitt stall, bara en hårsmån bakom Åke Svanstedt som har mycket flera starthästar. När Kolgjini får nyheten av Trav365 utbrister ett stort jubel i stallet.

– Sex miljoner?! Va, är det sant? Jag trodde att vi hade kört in ungefär fyra miljoner kronor. Det var som tusan.

En dum fråga kanske, men hur känns det?

– Det är fantastiskt. Det är många komponenter som ska fungera för att det ska bli resultat. Jag har bra hästar och både jag och min personal håller bra i grejerna. Jag skriver bara träningsscheman och min personal bör hyllas, de gör ett fantastiskt jobb. Jag tror ingen i Sverige kan skryta om att ha så bra personal som jag har. De står i och jobbar stenhårt, jag är verkligen tacksam.

Är det här din bästa månad någonsin?

– Det tror jag nästan. Jag vet inte säkert för när vi tog en dubbel i italienska derbyt körde vi in mycket pengar. Men att det gått så här på räls är väldigt sällsynt, det får man sällan uppleva.

Kommer det fortsätta?

– Det känns så, jag har väldigt fina hästar. Både mina tre- och fyraåriga hästar har fantastiska resultat. I stort sett alla treåringar har fungerat bra och det är de som är framtiden, det känns väldigt bra.

Utklassar Stig H

Juli månad brukar vara den mest intensiva månaden i trav-Sverige och Kolgjini har verkligen lyckats pricka formen på sina hästar med över sex miljoner inkört. Stig H Johanssons hästar har under juli sprungit in 2,7 miljoner kronor, knappt hälften av vad Kolgjini lyckats med. Kari Lähdekorpi har kört in 2,3 mijoner kronor och Timo Nurmos formstarka stall har dragit in drygt 4 miljoner. Bara Åke Svanstedt är värre än Kolgjini med 6,1 miljoner inkört.

– Jag har ingen koll på statistik, det är sällan jag kollar sådant. Det är slutresultatet som räknas och jag vill inte jämföra mig med någon speciell. Det är inte bara Stig H jag tävlar emot och det viktigaste för mig är att hästarna fungerar bra och att de springer in pengar till hästägarna, det är en dyr sport det här.

– Men det spelar ingen roll om jag kör in mer eller mindre än Stig H, men det är klart som fan jag har höga målsättningar, det har jag alltid.

Åke Svanstedt har kört in mer än dig trots din supermånad, kommentar på det?

– Jag har inte så många starthästar som han. Jag har ett femtiotal tvååringar på min träningslista och jag har ungefär 70 starthästar medan Svanstedt har 200. Det är inte min grej att ha så många starthästar, jag vill inte ha massa pengaplockare som åker runt på massa småbanor och kör om 15 000 kronor.

Är du stolt över att det går så här bra?

– Det är klart att jag är stolt, jag är stolt över mina hästar och min personal. Jag är stolt att jag klarar av att göra den här resan med mina hästar. Från att dra ur den ur mammas mage till att vinna storlopp, det är stort. Jag har skapat flera stora hästar från grunden och det känner man en oerhörd stolthet över. Det är det som driver mig, att ta en häst hela vägen, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM