Viola Silas halt – derbyt i fara

Foto: KANAL 75
Fredrik Persson och Viola Silas.
TRAV

Viola Silas är halt och har fått en omfattande veterinärbehandling.

Fredrik Persson har inte gett upp planerna om att vara med i derbykvalen om en månad.

– Enligt veterinären ska det inte vara några problem, säger han till Trav365.

I söndags vann Viola Silas Stochampionatet utan att vara som bäst. I onsdags var kullens drottning på besök hos veterinär Jonas Tornell i Ängelholm.

– Jag ville kolla upp henne ordentligt. Även om hon vann så var det inte den gamla Viola Silas. Jag kände att det var något som störde hästen, säger Fredrik Persson.

Vid den omfattande veterinärundersökningen hittades flera hältor som nu är åtgärdade.

– Hon var lite sliten och visade hälta. Framförallt var hon halt i höger framknä. Men hon var även öm i det andra framknäet och i ett bakknä.

– Hästen fick behandling och blev spolad med ledvätska. Det gjordes även i hennes hovleder och det är faktiskt första gången som Viola Silas får en sådan här veterinärbehandling. Hon har aldrig tidigare haft problem med benen och behövt åtgärdas för något. Det är väldigt ovanligt för en häst som tävlar på den här nivån, menar Persson.

Siktar på Derbyt

Kalmartränaren har nu gott hopp om att Viola Silas ska bli helt återställd igen.

– Enligt veterinären ska hon svara bra på en sådan här behandling. Framförallt för att det är första gången som hon får den. Men visst, lite oroande är det ju alltid innan man vet att hästen är helt hundra igen.

– Nu blir det lugnt i en vecka och de närmaste dagarna får hon enbart stå inne i sin box och vila. Sedan blir det lite skrittmaskin och om en vecka får hon börja gå lite lugna motionsturer. Då ska jag känna på hästen och se hur hon känns.

Hur blir det med Svenskt Travderby, där kvalen körs den 24 augusti?

– Enligt veterinären ska det här ge så bra effekt att det ska fungera att vara med då. Planen ligger kvar att vi matchar henne mot derbyt och hingstarna. Men givetvis under förutsättning att hon blir helt fräsch och känns riktigt bra.

– Det känns i alla fall bra nu att hon har fått en sådan här renovering. Får jag tillbaka min gamla Viola Silas igen så kör vi. Då ska det bli riktigt spännande att prova i derbyt, säger Fredrik Persson till Trav365.