Här är nya Järvsöfaks

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Tomrummet efter Järvsöfaks är stort.

Men nu är hans tioårige son, Hallsta Lotus, på väg att bli den ”nye” Järvsöfaks.

På lördag startar vinstmaskinen på V75 – och tränaren tror på toppchans.

– Om man tror på tomten ska man gardera honom, säger Jan-Olov Persson med ett skratt.

Vid årsskiftet la superstjärnan Järvsöfaks skorna på hyllan och ett stort tomrum infann sig i kallblodssporten. Men nu är Järvsöfaks son, tioårige Hallsta Lotus, på väg att fylla lite av tomrummet efter hans far. Hallsta Lotus har på sistone utklassat sina motståndare på ett mycket imponerande sätt. Hästen har vunnit de fem senaste starterna och senast var han förkrossande överlägsen i ett lopp på Bergsåker.

”Grymt imponerande”

På lördag, när V75 avgörs på Bollnästravet, jagar Hallsta Lotus sin sjätte raka seger och han startar som storfavorit i V75-5 med 125 000 kronor till vinnaren.

– Det har varit grymt imponerande insatser han gjort på sistone. På det viset han vunnit har varit mycket bra och han gick svenskt rekord senast. Allt verkar bra med honom efter senaste loppet, säger tränaren Jan-Olov Persson.

Är du förvånad över utvecklingen de senaste månaderna?

– Det är jag. Jag har alltid tyckt om hästen men han har haft något år som varit riktigt dåligt. Vad det beror på vet jag inte, 2008 sprang han in 40 000 kronor ungefär så jag är tacksam och glad över att ägarna haft honom kvar hos mig.

Petar sig själv

Jan-Olov Persson körde Järvsöfaks i så gott som alla starter men bakom Hallsta Lotus är det Ulf Ohlsson som gör succé.

Varför kör du inte Hallsta Lotus själv?

– Jag tycker att han passar bra med Ulf Ohlsson. De kommer jättebra överens och det är bra för mig, Ulf tycker att det är en bra häst.

Hur ser du på chansen på lördag? Tillägg över kort distans brukar innebära strul.

– Det är chansartat. Med 15 hästar och tillägg kan det bli precis vad som helst.

Om du skulle spelat V75, skulle du spikat din häst?

– Om jag skulle spela för att få alla rätt skulle jag spika. Skulle jag spela för att vinna pengar skulle jag gardera. Om någon ska utmana så är det troligtvis en Järvsöfaks-avkomma. Myllarfaks, Röste Bo och Aldermarin är värst emot, säger Jan-Olov Persson till Trav365.