– Alla mina hästar kan vinna på V75

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
TRAV

Han säger att stallformen aldrig har varit bättre.

En viktig målsättning är att vinna fler V75-lopp.

I helgen kan det lossna rejält.

– Alla mina hästar är bra nog att vinna, konstaterar Per Lennartsson inför lördagens V75-tävlingar på Bollnästravet.

Per Lennartsson har varit en del av eliten både på kusk och tränarsidan i över 20 år och kan trots att han "bara" är 44 år betraktas som något av en veteran.

Men trots en diger meritlista med Jolly Rockets derbyseger från 1998 som fjäder i hatten så tvekar han inte när han får frågan om hur han ser på sin nuvarande situation som tränare:

– Det har aldrig någonsin gått bättre än det gör just nu. Jag har så många riktigt, riktigt fina starthästar, både yngre och äldre.

Att i första hand fokusera på unghästträning har varit Lennartssons nisch de senaste åren. Alvena-uppfödningarna Pampas och Pele är två lyckade exempel. Båda är etablerade i kulltoppen bland fyraåringarna och tillhör de tio hetaste segerkandidaterna till årets upplaga av Svenskt Travderby om en dryg månad.

Nyckeln till framgång

Men att ta fram hästar som kan hävda sig i de största årgångsloppen är inget nytt för Per Lennartsson. Det som framförallt skiljer hans nuvarande situation från tidigare år är det stora antalet framgångsrika hästar som är äldre än fyra år.

– Jag har aldrig haft så många hästar som kan hävda sig i V75 som nu. Det är väldigt spännande eftersom det trots allt är det stora skyltfönstret som tränare. Just bredden på toppen är det som känns allra bäst, säger Per som fått in flera intressanta nyförvärv de senaste månaderna.

– När man får framgångar så genererar det ofta nya hästar. Det hör av sig nyfikna hästägare som vill prova och rätt som det är dyker det upp några guldkorn. I mina ögon är det vad som skiljer de allra mest framgångsrika tränarna från andra, att det blir ett flöde i stallet och man kan fylla på med nytt hela tiden.

Två färska exempel på sådana som radat segrar sedan de kommit i Lennartssons vård är Flea Southwind och Target Player.

– Det är precis vad jag menar. Båda hade ju visat sin kapacitet tidigare och i lysande skick då de kom. De var maximalt tränade så där fanns inget att göra, snarare kanske grejen var att träna lite mindre och framförallt att få dem att trivas, förklarar Lennartsson som annars har just tuffare grundträning som förklaring till stallets nytändning.

– När vi flyttade till den nya gården så ändrade vi träningskonceptet totalt. Här finns en lång backe vilket jag aldrig haft tillgång till tidigare och jag tycker att det märks tydligt att hästarna får en bättre grundfysik av att gå där.

Räknar med att hänga i spåren

Två rena produkter från Lennartssons unghästskola är 3 Rakas (V75-3) och 8 Ibiza Broline (V75-6). Båda är nu fem år, har inlett sin första säsong som äldre mycket starkt och knackar på dörren till eliten.

På lördag startar de i guld respektive silverdivisionen.

– På förhand ser det bäst ut för Rakas. Han har utvecklats mycket i sommar och var verkligen läcker senast då det kändes som att han promenerade trots att det gick i 1.13-tempo. Det skulle han aldrig ha klarat i fjol, men då gav jag honom också snälla lopp mest varje gång och det tycker jag att vi får betalt för nu.

Trots att han gör sin första start i högsta klassen ser Rakas ut att tillhöra favoriterna.

– Det är inte världens tuffaste guldgäng vilket jag också kände på mig då jag anmälde. Däremot tror jag inte vi kan ta ledningen nu. Hästen är bra på att hålla ut andra, men inte så katapultsnabb att han kan ta en längd utifrån på snabba konkurrenter. Jag tror att vi får köra bakifrån den här gången och då krävs alltid lite klaff på vägen. Han tävlar barfota runt om igen och kan vinna om det stämmer med positionerna.

För Ibiza Broline väntar förhatliga spår åtta bakom bilen vilket givetvis drar ner chanserna markant.

– Det är extra tufft för hennes del eftersom hon har en speciell stil och inte är någon häst man kan ta upp. Hon måste gå i sitt eget tempo och därmed ser det upplagt ut för att vi blir hängande i tredjespår i 600 meter för att komma fram utanpå ledaren. Med ett sådant upplägg kan man inte begära seger även om jag absolut inte tycker att hon är sämre än någon av sina motståndare.

Hundratals tackade nej till 300 000 kronor

Mest intressant av stallets tre hästar är kanske ändå 8 Nahar (V75-7). Han startar nämligen i det nya loppet Sommartravets Final som var ämnat för juli månads V75-vinnare. Trots 300 000 kronor i förstapris visade sig intresset för loppet chockerande svalt och Nahar kom med trots att över 150(!) andra hästar stod före i kön.

– Jag fick ett sms om att det var dåligt anmält i loppet och när jag såg att det bara fanns tolv hästar på listan chansade jag och anmälde honom där som förstaval. Det blev ju bra, men samtidigt måste jag säga att det var väldigt konstigt att så få ville vara med och köra om sådana här fina pengar, säger Per nöjt.

Lång distans passar nämligen björnstarke, men ack så osäkre Nahar perfekt och hästen som halkade in på ett bananskal kan mycket väl bli vinnaren i det nya storloppet.

– Kunnandet har han och drömscenariot är att vi kan komma till ledningen eller fram utvändigt tidigt och lägga jämn 1.14-fart på loppet. Man kan inte ha för stora förväntningar på en häst som har så nära till galopp, men jag har sparat bakhovarna för att köra barfota nu. Det är ett klart plus och borde framförallt öka chansen att han tar sig runt felfritt.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM