Åke: Strecka min jätteskräll

Foto: ALN
Åke Svanstedt har flera heta V75-chanser på lördag. Han varnar speciellt för Lexington Ås i den sista avdelningen.
TRAV

En riktigt bra chans och en rolig outsider.

Så sammanfattar Åke Svanstedt sina V75-hästar i Bollnäs.

– Se upp med Lexington Ås. Han kändes förbättrad senast men jag körde som en pajas, säger Svanstedt till Trav365.

Axevallatränarens hästar har inte vunnit på V75 de senaste tre veckorna.

Men inför lördagens tävlingar i Bollnäs kan trenden brytas. Åke Svanstedt har fem hästar till start och ett par av dem ser riktigt intressanta ut.

– En del hästar har tyvärr underpresterat den senaste tiden och varit nedsatta av olika saker. Det är möjligt att det har varit allergiska reaktioner då det har varit torrt länge med extra mycket damm och pollen i luften.

– Överlag har de flesta hästarna gått bra och vi har kört in mycket pengar. Men det har inte varit den där riktiga formtoppen på slutet. Jag hoppas att allt regn som har kommit nu ska rensa upp luften, säger Svanstedt till Trav365.

Varnar för jätteskräll

I Bollnäs V75-tävlingar är två av Svanstedt-hästarna streckfavoriter och en av dem är andrahandare. Dessutom har han, enligt han själv, en rolig outsider som lurar i vassen. Så här kommenterar Svanstedt sina V75-hästar och han börjar med den relativt nya hästen Year One. Han kom från Norge för några månader sedan och har sett lysande ut i två raka segrar.

– Year One (V75-1) har varit kanonfin vid segrarna och vunnit med gott om krafter kvar båda gångerna. Det känns som en bra häst men hur bra han är vill jag vänta med att kommentera. Han har inte mött sådär jättetufft motstånd ännu även om han har gått bra tider. Hästen känns både stark och speedig och det känns som att han duger bra i den klassen han befinner sig i. Jag tycker att det är min bästa chans på V75, säger Svanstedt.

– Global Glide (V75-3) galopperade kurvan i Åmål senast och det brukar han aldrig göra. Hästen är betydligt bättre än resultatraden och har tränat bra en längre tid men inte fått till det i loppen. Vi har lagt om träningen på honom sedan en tid tillbaka och han ridtränas precis som Torvald Palema gör. Han ser fin ut och normalt så duger han långt i ett sådant här gäng. Men tills hästen visar bättring måste jag ligga lite lågt och avvakta vad han presterar först.

– Strong Demand (V75-4) är ömtålig i sina ben och därför har han bara gjort två starter i år. Hästen har hög kapacitet och har haft nytta av två lopp i kroppen. Det känns att han har gått framåt en del. Han höll farten bra senast efter ett tungt lopp och har glädjande nog sett fräsch ut efteråt. Den långa distansen passar perfekt för det är bra styrka i honom. Han kan öppna rätt så kvickt och bör kunna vara med där framme med en fin resa.

– S.J.’s Otto (V75-6) var inte som bäst senast och var säkert nedsatt av något. Vi har inte hittat några fel på honom och han känns som vanligt i jobben. Det är möjligt att distansen var i längsta laget och känslan är att kort distans passar bättre. Han har tidigare visat vilken bra häst han är och normalt duger han långt i ett sådant här lopp. Men lite svårbedömd efter senaste insatsen måste jag säga att han är. Jag tror dock att vi får se en betydligt bättre prestation.

– Lexington Ås (V75-7) provades barfota runt om för första gången senast och han kändes klart förbättrad på den balansen. Han hade gott om krafter kvar men galopperade när jag sökte lucka på upploppet. Det får jag ta på mig då jag körde som en pajas. Jag tycker att hästen har känts förbättrad och starkare i jobben på slutet och orkesmässigt var det klart bättre än i näst senaste starten. Läget är intressant med innerspår och han är en rolig outsider, säger Svanstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM