Stjärnan skadad – karriären över

Tjänade över 70 miljoner

TRAV

Gloria de Campeao, ett av världens vinstrikaste fullblod genom alla tider, har pensionerats på grund av skada.

Hästen ägs av svensken Stefan Friborg.

Galoppören tjänade över 70 miljoner kronor i karriären.

Foto: Stefan "Tarzan" Melander
Stefan Friborg med hustru Dalva och Gloria de Campeao.

Årets Dubai World Cup-vinnare Gloria de Campeao, en sjuårig hingst, var stationerad i Frankrike hos tränaren Pascal Bary.

I mars gav segern i Dubai tio miljoner dollar, cirka 43 miljoner kronor, i förstapris.

I sin senaste start var han tvåa i Singapores största lopp, Singapore Airlines Cup och siktet var inställt på Cox Plate, en drabbning för världseliten i Australien i höst.

Totalt tjänade Gloria de Campeao motsvarande 70,4 miljoner kronor i karriären.

Kommer till Stockholm

Men tidigare i veckan gick saker och ting snett:

– Efter sin morgongalopp i onsdags hade han en svullen tendon. Efter en diskussion med vår veterinär fattade jag beslutet att ta honom ur tävlingsverksamheten. Han kommer nu att bli avelshingst och jag har inte ännu bestämt var han skall stå, berättar Stefan Friborg som själv bor i Brasilien med sin brasilianska fru Dalva som han äger 200 fullblod tillsammans med.

Det troliga blir dock att Gloria de Campeao står som avelshingst i Frankrike, enligt uttalanden som Stefan Friborg har gjort tidigare.

Friborg, 63 i år, kommer till Stockholm och Täby Galopp den 12 september för att delta i ett svenskt storlopp för första gången. Det handlar om Stockholm Cup med en miljon kronor i förstapris, Friborgs starthäst heter Quality Guitar.

Robert Okpu/Kanal 75