Slarv skapar dopingrubriker

TRAV

72-årige Östersundsamatören Bo Hjelm har hamnat i blåsväder sedan en av hans hästar lämnat ett positivt dopingprov.

Hjelm vet med sig att han slarvat.

– Jag behandlade en sårskada med penicillin och tog fel på karenstiden så det här får jag ta på mig.

Bo Hjelm har varit travamatör sedan början av 1960-talet och hann även med att vara proffs i tio år innan han föll för åldersstrecket.

Att han nu för första gången skapar rubriker för felaktig medicinering är något han givetvis beklagar.

– Men enligt travförbundets chefsveterinär som varit här och utrett saken handlar det om ett lättarbetat dopingfall. Vi vet ju hur det gått till, säger Bo Hjelm och suckar.

Treårige kallblodet Anders Slogum tävlingsdebuterade i Oviken 20 juli och slutade oplacerad. Efter loppet togs ett dopingprov och analysen visade förekomst av substansen prokain.

Travförbundet skriver:" Prokain finns i vissa penicillinpreparat för häst i Sverige och ger medicinen en depåeffekt. Prokain verkar även lokalbedövande".

Trodde på 96 timmar

Bakgrunden är enligt Bo Hjelm att han skulle behandla en sårskada som hästen Anders Slogum slagit på sig några dagar innan starten i Oviken.

– Jag använde penicillin för att lindra smärtan på hästen som enligt utredningen innehöll det här medlet. Jag trodde att karenstiden var 96 timmar. Enligt chefsveterinären var det 14 dagar i stället. Jag får ta konsekvenserna och det blir väl böter.

– Jag ville alltså göra något för hästens bästa och inte förhöja prestationen på hästen. Ingen i den svenska tränarkåren är så dum att man sysslar med prestationshöjande saker.

Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM