”Hans plikt att slå de här hästarna”

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAL75
TRAV

Inte en seger på åtta starter.

Men i kväll kan Jan Hellstedts stjärna Derby Clipper ta en efterlängtad seger.

– Det är hans plikt att slå hästarna som står framför honom, säger Hellstedt till Trav365.

Mantorpstränaren Jan Hellstedt har haft några tunga veckor då hans hästar inte presterat på topp. Hellstedts största stjärna, Derby Clipper, har inte tagit en seger på de åtta senaste starterna trots att han flera gånger gjort toppinsatser.

– Han gjorde en enorm upphämtning senast. Han tappade ungefär 70 meter och prestationsmässigt var det mycket bra.

”Man blir mörkrädd”

I kväll startar Derby Clipper i V64-3 på Solvalla där han jagar ett förstapris på 60 000 kronor. Tränaren tror på mycket bra chans – men är oroad över den dåliga stallformen.

– Det är bara att titta resultatlistan, man blir mörkrädd och undrar om man ska åka och tävla. Men Derby Clipper har varit jättebra på slutet och kollar man på de två senaste starterna så duger han i kväll.

Hur känns han i träningen?

– Han är alltid svårbedömd eftersom han inte springer mer än vad han behöver i jobb, det är inte ofta man känner honom bra i jobben.

”Det är hans plikt”

Derby Clipper startar i kväll med 40 meters tillägg över lång distans. Men trots de tuffa förutsättningarna kräver Jan Hellstedt att hans häst är sämst tvåa i loppet.

– Hästarna som står där framme är inte dåliga, men under normala omständigheter är det bara Dig For Dollars att slå. Det är hans plikt att slå de där framme. Känner jag Örjan Kihlström (kusken) rätt så sänder han bara mitt i loppet och det är inte roligt att ha Derby Clipper utvändigt om sig.

Kan Derby Clipper vara en V64-spik?

– Det känns inte som en spik, men man kan gå på två hästar i loppet, det räcker långt.

Du har även Egolina Sånna till start i V64-5, vad tror du om hennes chanser?

– Hon är jättefin för dagen men hon är inte rask ut och kan hamna på vingel från det här läget. Men hon är så pass rejäl så man får inte räkna bort henne. Börjar man kryssa 3-4 streck på sin kupong så får man inte glömma henne, hon går jävligt bra till slut, säger Jan Hellstedt som väljer att stanna hemma från Solvalla i kväll:

– Jag ska fiska kräftor med mina barn men Filip Lejon åker dit med hästarna, han får bjuda på show om hästarna vinner, säger Hellstedt.