Vännen: Jim vet inte vad som hänt

Foto: ALN
Jan Plog (till höger) har nu det yttersta ansvaret för tränarrörelsen då Jim Frick (till vänster) vårdas för hjärnskador.
TRAV

Tre månader har gått efter den hemska olyckan på Solvalla och Jim Frick kämpar för att ta sig tillbaka.

Nu berättar Jims bästa vän och kollega Jan Plog om tillståndet, sjukhusbesöken och om de svåra besluten efter Jims olycka.

– Det märks att han är med i matchen, säger Plog till Trav365.

Det var den tionde mars på Solvalla som Jim Frick slungades ur sulkyn och slogs medvetslös. Frick flög med huvudet före i backen och fick hjärnskador. Frick har sedan dess legat på sjukhus och kämpar nu för att ta sig tillbaka.

Från början var Frick, som vunnit över 5 000 lopp i sin karriär, medvetslös men under de senaste månaderna har de anhöriga märkt klara förbättringar.

Jan Plog, som arbetat hos sin bästa kompis i 33 år, har varit och hälsat på sin arbetsgivare två gånger på sjukhuset och han berättar nu för Trav365 om tillståndet.

– Det går sakta men säkert framåt. Jag var och hälsade på honom i tisdags och han pratar på, det var lite dåligt med det ett tag, säger Plog.

”Vet inte vad som hänt”

Trots att det gått över tre månader sedan olyckan vet Frick fortfarande inte vad som hände honom den där onsdagen i mars.

– Han vet inte vad som hänt honom än, jag tror inte ens läkarna försökt berättat det för honom ännu. Han vet att han är sjuk men vad som hänt har han nog inte förstått.

För ungefär en månad sedan flyttades Frick till Akademiska sjukhusets specialavdelning för rehabilitering av hjärnskador. Där tränar han bland annat upp sin balans.

– Han är uppe och går själv ibland då han har någon på varje sida som stöttar honom. Han har det jättefint omkring sig och jag måste säga att det är en fantastisk miljö där ute. Alla resurser som behövs finns där

Frick: Kul att se dig Janne

I tisdags var Jan Plog på sjukhuset och hälsade på sin kompis. Och det var en nöjd Jim Frick som fick besök.

– När jag var där i tisdags sa han; vad kul det är att se dig Janne. Det märks att han är med i matchen och vi har visat honom bilder och han förstår allt så det känns bra. Men jag har förstått att sådana här skador tar en himla tid.

– Om någon månad kanske han kan åka hem och hälsa på över dagen, men det är svårt att svara på. Träningen han genomgår är jobbig och blir det mycket folk och surr kan det blir för mycket för honom.

Får hjälp av svågern

Efter olyckan är det nu Jan Plog som styr arbetet på gården. Tillsammans med de andra anställda sliter han hårt för att nå framgångar och i tisdags vann stallets Västerbo Hitchiker ett lopp på Gävletravet. Trots chefens frånvaro tycker Plog att det går skapligt för stallet.

– Vi har lufsat på som vanligt och det går rätt så bra. I bland får jag ta vissa svåra beslut och det är lite ovant men det går ganska bra. Får jag några större problem så får jag råd och hjälp av Leif Witasp (svåger till Jim Frick).

Har många hästar flyttats efter Jims olycka?

– Det är faktiskt bara en häst som flyttats på grund av det som hänt. Det känns skönt att man får förtroende och det är inspirerande, säger Jan Plog till Trav365.