Frick i glädjetårar – fick träffa personalen

Foto: MARIA HOLMÉN/KANAl75
TRAV

Fem månader har gått sedan olyckan på Solvalla då stjärnkusken Jim Frick slogs medvetslös.

Efter att ha legat i koma i månader vaknade han upp.

I helgen fick han komma hem och träffa sin personal.

– Jim blev så glad så att han grät, säger förstemannen Jan Plog.

Det var den tionde mars på Solvalla som Jim Fricks häst Only Lavec snubblade till på upploppet och gick omkull. Jim Frick, som vunnit över 5 000 lopp som travkusk, slungades ur sin sulky och störtade med huvudet i backen och slogs medvetslös. Frick ådrog sig svåra hjärnskador i samband med kraschen och kusken har under de senaste fem månaderna behandlats för sina skador.

”Hälsade på i stallet”

Frick vårdas nu på Akademiska sjukhusets specialavdelning för rehabilitering av hjärnskador. Under den senaste månaden har han gjort ordentliga framsteg och under förra helgen var han hemma på gården och hälsade på.

– Han var hemma över hela helgen och han var nere i stallet och hälsade på. Han får vara hemma lite mer och mer, men jag vet inte i hur stor utsträckning det kommer bli. Men som jag förstått det kommer han vara hemma en del nu, säger Jan Plog, försteman i Jim Fricks stall.

Känsloladdat möte

Efter olyckan är det nu Jan Plog som har det yttersta ansvaret för tränarrörelsen. I lördags träffade Plog sin arbetsgivare och tog då en fika med honom.

–Vi fikade ihop och det kändes fantastiskt bra. Det var roligt som fan att träffa honom och han blir så glad av att träffa folk som han inte sett på ett tag, han går runt på gården och pratar lite med allihop.

Hur mycket förstår han av vad som händer omkring honom?

– Han förstår bra mycket, det är mest närminnet som kan svikta lite. Du kan fråga honom om vad han gjorde igår, det kan han ha svårt att komma ihåg. Men visar du några gamla kort så känner han igen varenda människa.

Hur mår han?

– Jag tror att han mår ganska bra. Han säger själv att han ska ge det här tid så att det ska läka ordentligt innan han tar sig några andra uppgifter.

Hur reagerade han när han träffade personalen i helgen?

– Det var känslofyllt. Han blev så glad så att han grät. Han gråter väldigt lätt och han sa till personalen att han tyckte det var roligt att se dem jobba, han tycker de är duktiga. De anställda som inte träffat honom tyckte att han kommit långt.

Hur mycket hänger han med i vad som händer i travsporten?

– Han frågar lite grann. Jag träffade honom förra onsdagen när vi lastade på hästtransporten och då frågade han vilka som skulle starta. Jag sa att vi hade en i lopp två och då sa han att han skulle se loppet på tv:n.

Ser han mycket på tv?

– Nja, han ser lite på tv. Han brukar bli rätt trött av det eftersom det blir väldigt mycket intryck.

När tror du att han kan börja arbetsträna?

– Det är inget tal om det än så länge, han ska ge det här tid nu så det ska bli riktigt bra innan han börjar att delta, säger Jan Plog till Trav365.