Nurmos: Han är bästa chansen

Tränaren om sina chanser på V75 – nio hästar till start

Foto: Kanal 75
Timo Nurmos.
TRAV

Timo Nurmos hästar går för högtryck just nu.

Till V75 på hemmaplan har han laddat rejält - med nio hästar till start.

En av dem är Cash Is Fun Zaz som är en av de starkaste hästar Nurmos har tränat.

– Men Scargel är bästa chansen. Han känns jättefin, säger Timo Nurmos.

Efter en seg vinter och vår är det full fart i stall Nurmos igen. Hästarna vinner lopp i parti och minut och juli har varit en ruskigt bra månad för solvallatränaren. Förutom Amaru Bokos seger i E3-finalen har även Bob Hope vunnit storlopp i Finland. Han försvarade där sin seger från i fjol i Suur-Hollola-Ajo med en miljon kronor i förstapris.

– Det rullar på bra nu och hästarna är i form. Man kan inte nå några resultat med sjuka hästar som vi hade hela våren. Nästan alla hästar i stallet var sjuka med karledsinflammationer och andra infektioner. Det är först de senaste månaderna som alla har varit friska, säger Timo Nurmos.

Hektiska dagar

För en stortränare som Nurmos - med drygt 160 hästar i träning - är de flesta dagar hektiska. Men måndagarna är enligt Timo själv en av de mest arbetssamma. Cirka 75 hästar ska tränas med snabbjobb i olika heat, veterinären är på besök och går igenom ett stort antal hästar, det är ofta tävlingar senare på kvällen, samtidigt som flera hästägare är på besök eller ringer och frågar om sina hästar. Därtill ska pressen ha sitt och när vi når Nurmos strax efter lunch har han fått en liten lucka.

– Det är full fart men det är bara kul. Hästarna går bra nu vilket är inspirerande. Jag är även glad över våra resultat med treåringarna. Tjugo av treåringarna har vunnit lopp hittills i år och flera av dem ser riktigt bra ut, säger han.

"Nästan alla har bakspår"

Av formraderna att döma ser hästarna på V75 riktigt intressanta ut, men när man påstår för Nurmos att han är omgångens nyckeltränare slår han ifrån sig.

– Kalla mig ingen nyckelperson. Inte med de spåren vi har fått. Det är så hårt på V75 att det är jättesvårt att vinna ifrån så knepiga lägen. Nästan alla har fått bakspår, säger han men låter betydligt mer uppåt när själva statusen på hästarna kommer på tal.

– Jag tycker att alla hästarna som är med är riktigt fint i ordning. Vi får hoppas att vi har lite tur med löpningarna också så kanske det kan bli någon seger.

Kanske första barfota runt om

Så här kommenterar Nurmos sina hästar inom V75.

– Vanessa du Ling (V75-1) hade varit sjuk och haft karledsinflammation inför senaste starten. Hon fick ett snällt lopp och det var meningen också. Hästen var jättefin och hade krafter kvar. Hon går säkert framåt med loppet i kroppen och är stark och tål att göra en del jobb själv. Eventuellt blir det barfota runt om för första gången. Hon duger bra här.

I klass med Etain Royal

– Cash Is Fun Zaz (V75-2) är en av de starkaste hästar jag har tränat. Jag tycker att han är i klass med en sådan som Etain Royal till exempel. I alla fall när det gäller styrkan. Han är fransk i gången och inte helt att lita på. Men galopperna i de två senaste starterna har delvis berott på banorna. Det var hård bana i Örebro och löst på Romme. Han vill ha fäste och det fick han inte riktigt. Spår tolv är inte lätt men den långa distansen passar bra. Eventuellt provar vi barfota runt om, men det bestämmer jag först efter värmningen.

– Yanantin Boko (V75-3) är nära toppformen nu med flera lopp i kroppen. Senaste starten är bara att glömma då han hamnade illa till. Han gjorde det bra ändå och har känts fin efteråt. Bra läge och snabb ut. Vi kanske kör barfota runt om nu, han har gått med skor hittills i år.

– Harmonic Silvio (V75-3) gick okej ifrån tillägg senast. Det var första starten efter lite vila och han går normalt sett framåt. Men han får svårt att räcka till ifrån det här dåliga läget.

Blev hovöm senast

– Vincent du Ling (V75-4) backades ner sist i kön från spår åtta senast. Han gick bra in i mål på en fin tid men kunde inte ta så mycket. Dåligt spår igen och det är risk för att hamna illa till på nytt. Men hästen är bra i ordning i alla fall och det blir barfota runt om igen.

– Staro Dynamite (V75-4) har gått bra på slutet och speciellt senast då han fick ett tufft lopp men ändå vann. Hästen har utvecklats mycket och ska tävla barfota runt om precis som senast. Vi får hoppas på tur ifrån det här dåliga spåret.

– Yucca Boko (V75-5) galopperade i första kurvan senast. Banan var hård och hon blev ömfotad efter loppet. Därför blir det skor på den här gången. Det här är en riktigt bra häst som har tränat okej men läget är tufft med 40 meters tillägg.

"Jättefin i jobb och bäst chans"

– Global Jewel (V75-6) gick okej senast utan att vara på topp. Vi har inte hittat några fel på henne och hon känns normal i jobben. Bra läge den här gången och hon kan öppna snabbt om man kör på hästen. Barfota runt om igen.

– Scargel (V75-7) var överraskande bra direkt efter vila senast. Han hade visserligen tränat bra men de brukar behöva lopp i kroppen i den klassen han är i. Normalt sett går han bara framåt och hästen kändes jättefin i ett jobb idag (läs måndag). Han är stark och gynnad av den långa distansen. Även Scargel har ett dåligt läge men om jag ska säga någon häst så tycker jag att han har bästa chansen inom V75, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson /Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM