Han tävlar om tio miljoner kr

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
On The Tab är Jimmy Takters tredje häst i Hambletonian.
TRAV

Sex finalister i årets viktigaste lopp.

Jimmy Takter har laddat mer än någonsin inför lördagens travfest på Meadowlands.

– Det kan bli en jäkla spännande dag, säger Jimmy Takter.

Det är måndag morgon. Solen har redan börjat värma och klockan är strax efter sju.

Vi befinner oss på Jimmy Takters farm en dryg timmes bilfärd sydväst från New York på den amerikanska ostkusten.

– Hey!

Jimmy Takter kommer ut från sitt kontor och det heliga morgonkaffet. Hans "hey" är en signal som får fart på hästskötarena som direkt leder ut de selade hästarna, som spänns för sina vagnar. Det är ett samspelt maskineri och snart är åtta hästar på väg mot träningsbanan och den uppgående solen.

Sedan följer nya hästar tills chefen bestämmer att det får räcka. Temperaturen stiger snabbt och har passerat 30 grader i skuggan redan innan klockan visat nio. Istället för att värma har solen börjat steka - och då är det färdigtränat för dagen.

– Det ger inget att träna när det är för varmt. Risken är istället att hästarna blir uttorkade.

Slog rekord i fjol

Jimmy Takter har runt 50 hästar i sitt träningsstall och det handlar utan undantag om välstammade hästar av hög kvalité. Ett 20-tal av hästarna är passgångare.

Den svenske utvandraren slog rekord i fjol då hans hästar tjänade 6,4 miljoner dollar eller 45,3 miljoner kronor.

Mycket talar för att det rekordet slås direkt. Hittills i år har stallets stjärnor tjänat närmare 20 miljoner kronor trots att storloppssäsongen knappt har börjat.

Orsaken är att Jimmy Takter den här säsongen har hästar som på allvar kan vara med och slåss om pengarna på alla fronter. I stallet finns kulltoppar bland både två- och treåringarna, bland ston och hingstar, passgångare och travare.

– I år har vi lyckats bra med eliten. Ibland har man ett år med kanske sju-åtta bra hästar, men kanske inte någon som är riktigt i toppen. I år har vi lite mer en-två i högsta eliten i alla kategorier, så det är bra, säger Jimmy Takter.

Examensdags

Men mycket hänger på den här veckan. Det är examensdags för både de två- och treåriga hästarna och årets viktigaste finaler. Tvååringarna gör upp i hingstarnas Peter Haughton Memorial och i stonas Merrie Annabelle, treåringarna i Hambletonian.

Jimmy Takter har lyckats kvala in hela sex hästar till lördagens finaler och det handlar om mycket pengar.

I Peter Haughton Memorial väntar 1,85 miljoner kronor vinnaren och Jimmy Takters duo Leader Of The Gang och Pastor Stephen är i favoritposition efter försöken där båda imponerade som vinnare.

– Leader Of The Gang är den som kan göra mer själv, men vem som helst av mina två kan vinna finalen. Det är jag klart övertygad om, säger Jimmy Takter.

I Merrie Annabelle blir Thatsnotmyname klar favorit till förstapriset på 1,85 miljoner kronor efter att ha dominerat stort i kvalet på fantastiska kilometertiden 1.11,6.

– Det var någon som sa att jag har elva andrapris i Merie Annabelle och inte lyckats vinna loppet än, men jag har definitivt den bästa hästen så jag ser det som en jättestor chans att äntligen få vinna det loppet. Det hade varit jäkligt skoj.

Tre finalister i Hambletonian

I Hambletonian kommer tre av nio hästar i finalfältet från Jimmy Takters stall. Och i en ovanligt öppen upplaga av storloppet kan varken Muscle Massive, Hard Livin eller On The Tab räknas bort i kampen om förstapriset på 5,3 miljoner kronor.

– Loppet är fruktansvärt öppet. Lucky Chucky var kanske den som imponerade mest av försöksvinnarna, men jag tycker att gamet är öppet. Hambletonian är ett svårt lopp att vinna. Jag har haft äran att vinna det en gång tidigare, för 13 år sedan, och jag vill gärna göra det igen.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75