– Jag backar och garderar

Experten om helgens V75

TRAV

Ifrågasätt favoriterna och gå för miljonerna.

Det är mitt bästa råd inför morgondagens rekordsvåra (?) V75-omgång på Solvalla.

En okänd finska är den jag håller i handen i jakten på potten.

Telefonen ringde. I andra ändan en röst som ställde frågan: ”Har du tagit droger?”

Det var mitt singelstreck av Sharapova i tisdagens Sportbladet som föranledde en kompis att ringa och fråga.

Jag fattar tydligen ingenting, i alla fall inte om jag tror att hon dels ska kunna hålla ledningen, dels ska ­vara villig att svara ut exempelvis Jodas Julia.

Inför sådan självsäkerhet ställer jag mig ödmjuk, därför backar jag och garderar Sharapova.

Men jag vill ändå förklara hur jag tänkte. Jag tror nämligen att hon kan svara ledningen och ser ingen anledning till att hon ska släppa. Efter att ha sett otaliga ”Stoeliter” vet jag att det lätt blir 15,5 första varvet och sedan 1.10 sista 700. Det tempot klarar Sharapova lätt och då är det heller inte så lätt att ta längder.

Så den som känner sig tuff nog gör det som jag är för feg för: spikar Sharapova i V75-1.

V75-2 vinner Cash is Fun Zaz – lätt! Om han sköter sig vill säga. Men det står ”g, g, g” i resultatraden i de tre senaste starterna och sådana storfavoriter lönar det sig att gardera i långa loppet. Sedan får man helt enkelt ta om de travar felfritt just den gången. Dom brukar göra det när jag garderat…

Guld – en sorglig historia

Gulddivisionen är faktiskt en ganska sorglig historia, men den måste lik förbannat lösas. Jag tror (hoppas…) att det blir en duell om ledningen mellan Micro Mesh och Yanantin Boko. Både Daniel Olsson och Jorma Kontio är galna nog för att inte vika ner sig, speciellt då det handlar om sprinterdistans. Med tre lopp i kroppen borde Skully Gully vara på väg mot formen (fast det sade man å andra sidan när hon hade ett lopp och två lopp i kroppen också) och efter 09,7 första rundan skulle det väl vara själva tusan om hon inte kan växla ner det här gänget.

Nostro Value kändes som ett drag i V75-4 när jag satt och tippade loppen i söndags och måndags. Sedan har det visat sig att de andra tipsnissarna (ja, jag är också en – det är ingen förolämpning) tänkt likadant och nu känns det inte alls speciellt kul att sitta med spik på Nostro Value. Inte för att vinstchansen minskat, däremot spelvärdet.

Jag tvingas dock hålla fast vid mitt singelstreck eftersom avslutningen på omgången är svårlöst. Om jag hade haft råd att gardera hade först Cayenne Käbb och därefter Simb River, Vincent du Ling och Photo Diablo fått plats på lappen. Nej, jag har inte tagit droger, jag vet att Photo Diablo har tolftespår och är amatörkörd. Men titta hur han såg ut senast så kommer ni att förstå.

Olympia är draget i V75-5. ”Olympiwho” undrar ni då kanske? Med all rätt i så fall. Den här damen har nämligen bara gjort två starter i Sverige. En i januari – galopp i striden trots tung resa – och en för tre veckor sedan på Solänget, då hon var dunderfin.

Efter det har hon gjort ytterligare en start hemma i Finland men då var det inte alls samma tryck i henne. Jag köper dock förklaringen tränaren gav till den sämre insatsen och vågar gå ”all in” på henne trots ett snävt femtespår i starten.

Och så till det som gör att man skulle behöva droger – de två sista V75-avdelningarna. Har aldrig sett en svårare avslutning på en V75-omgång – och med det sagt kan vi räkna med två favoritsegrar.

Men vilka blir egentligen favoriter? Har ingen aning. Fattar faktiskt inte hur man ska kunna lösa de här loppen med annat än helgardering. Har dock inte råd utan går på sju gånger sex streck i dessa lopp.

Ska man ändå lyfta fram någon får det bli Lewis O.M. – som tyvärr dragit för honom fel läge i V75-6 – som svarade för en ruskig prestation senast. Står han upp efter det loppet ska det bli spännande att se honom med fritt spurtutrymme den här gången

FAKTA

Helgens system

V75-1: 1, 2, 4, 5, 9 (res 6–7)

V75-2: 1, 7, 9, 12 (res 8–10)

V75-3: 9 Skully Gully (res 4–5)

V75-4: 6 Nostro Value (res 4–12)

V75-5: 5 Olympia (res 13–9)

V75-6: 1, 3, 6, 8, 10, 11, 12 (res 2–5)

V75-7: 1, 2, 3, 6, 7, 8 (res 9–11)

840 rader/420 kronor

Helgens tips

1. 1 Sharapova ­(Solvalla, V75-1) Kan leda runt om i fall kusken inte överskattar motståndet och väljer att släppa.

2. 5 Olympia (Solvalla, V75-5) Klarar spåret och kan ta ledningen. Vem ska slå henne då?

3. 1 Lewis O.M. (Solvalla, V75-6) ­Avslutade i 08-tempo sista 800 senast. Need I say more?