Här är Sveriges yngste travnörd

TRAV

Jack Almenäs, 5 år, stora intresse: Trav.

Sonen till tv-profilerna Jessica Almenäs och Johan Edlund refererar till och med travlopp på dagis.

– Fröknarna tycker nog det är lite lustigt, säger Jessica Almenäs med ett skratt.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Jack Almenäs, 5 år. Son till tv-profilerna Jessica Almenäs och Johan Edlund. Här testar han så att grejerna funkar för tv-sändningen.

Han har att brås på, Jack Almenäs. Både mamma Jessica Almenäs och pappa Johan Edlund jobbar flitigt med trav. Jessica har vi vant oss med att se som programledare för TV4:s travsändningar på lördagarna. Johan deltar även han i de flesta av TV4:s sändningar, främst som referent av loppen tillsammans med någon expert.

Deras gemensamma son Jack, har fått följa med på trav från att han var en liten bebis. Och intresse för sporten, det har han minst sagt fått.

– Han är så duktig, han är helt travgalen. Han är travnörd alltså, säger Jessica Almenäs.

– Han kan mer om trav än de flesta man ser på en travbana, fortsätter hon.

”Refererar hela dagarna”

Almenäs lade nyligen upp ett klipp på sin twitter. Där rabblar Jack alla Elitloppsvinnare från år 2000 till 2010. Minst sagt bra gjort av en femåring. ( Se klippet här tilll höger.)

– Jag tror inte att det är många femåringar i Sverige som gör om det där, så det är kul, säger Almenäs med ett skratt.

Kan du berätta mer om hans intresse?

– Han sitter hemma och läser program, pratar om V75 och om vilka som ska starta, och hur det ska gå och så vidare. Han kan inte läsa, men han kan tyda travkuskarnas namn så han vet vilka som köra vilka hästar. Han läser travronden och är väldigt intresserad, säger hon.

– Sen så refererar han. Det är hans stora intresse. Han går runt och refererar hela dagarna. Jag vet inte hur många gånger han har refererat årets Elitlopp här hemma.

– Han refererar även på dagis, fröknarna de säger att han har refererat Elitloppet flera gånger vissa dagar. Han går och säger att han är avstängd i tre veckor för trängning, så fröknarna han har tycker nog att de är lite lustigt.

Du är inte orolig för att han ska bli ”för” intresserad?

– Nej, jag tycker bara det är roligt.

– Han har ett extremt minne, och det är kul att han har ett intresse att fokusera på. Men i den här åldern så kommer intressen och går. Men just nu är han travnörd, säger Almenäs.

Idolerna kom på femårskalaset

Har han någon favoritkusk?

– Örjan Kihlström är hans favorit. Han blev helt förtvivlad på Elitloppet. När hästarna gick i mål i Elitloppet så kastade han programmet på backen, la sig på backen och grät, för att inte Örjan Kihlström vann.

Jack fyllde nyligen fem år. Till kalaset hade han givetvis bjudit sina kuskidoler. Örjan Kihlström var självklart en av dem. Björn Goop, Erik Adielsson och Lutfi Kolgjini deltog också på kalaset.

– På femårskalaset så bjöd han in de kuskarna han gillar, hans idoler. Och allihop kom, så det var roligt, berättar Jesscia Almenäs.

Tror du, och vill du att han jobbar med trav i framtiden?

– Han är ju bara fem år, men han har helt klart talang för att referera, så man vet aldrig vad som händer i framtiden. Han kanske går i våra fotspår...