Köptes för 40 000 – nu har han vunnit Derbyt

Vann storloppet och

TRAV

Det blev en bejublad hemmaseger i Svenskt Derby på Jägersro.

Moe Green gav tränaren Francisco Castro sin första triumf i den svenska galoppens blå band.

– Jag har sagt hela veckan att vi inte är rädda för någon, sade en överlycklig Francisco Castro efter segern.

Foto: Kanal 75

Galoppderbyt i ett regnigt Malmö skulle på förhand stå mellan den norsktränade favoriten Sir Lando, som Fredrik Johansson red - och det stora Jägersrohoppet Moe Green (andrahandsfavorit) som i så fall skulle ge hemmatränare Castro sin första derbyseger.

Det blev en kamp helt i publikens smak då de två favoriterna gick loss i sista sväng.

Men Fredrik Johansson red febrilt på Sir Lando redan då, jockeyn Rafael Schistl såg däremot väldigt självsäker ut på Moe Green. In på upploppet hade Moe Green direkt skaffat ett klart grepp om Sveriges största treåringslopp och segern blev solklar. Marginalen blev till slut tre längder före en störtdykande Aces Star, som snuvade Sir Lando på andraplatsen över de 2400 meterna på lervällingen.

Rafael Schistl tackade för förstaprisets 852 000 kronor till hästens ägarkrets genom att kasta sin pisk i luften.

Kostade bara 40 000

Tränare Francisco Castro har hela tiden sagt att Moe Green är den bästa treåring som han någonsin har haft i träning. Chilenaren hade svårt att få proffslicens när han som fjärde generationens galopptränare kom till Sverige för tjugo år sedan, men det är glömt nu och han tillhör sedan länge de bästa i landet.

– Kanske provar vi i det norska derbyt också, säger Castro om Moe Green som är döpt efter en skurkfigur i "Gudfadern". Och som bara kostade 40 000 kronor som föl på en brittisk auktion!

Francisco Castro har tidigare vunnit derbyt i Danmark men detta var första fullträffen i Sverige.

Regnet skrämde bort publiken

Favoriten Sir Lando kunde alltså inte ge jockeyn Fredrik Johansson sin sjunde derbyseger och tränaren Wido Neuroth var väldigt orolig efter loppet:

– Hästen står inne hos veterinären nu. Han är halt. Det hände något när Sir Lando skulle flytta i sidled i loppets slutskede, sade en bekymrad Wido en halvtimme efter derbyt.

I övrigt vann Alcohuaz (Per-Anders Gråberg red) den stora sprinteruppgörelsen Zawawi Cup. Hästen har nu bevisat att han går på alla underlag och att 1000 eller 1200 meter inte heller spelar någon större roll.

Dessutom:

– Jag vågade chansa och ta av hans "blinkers" nu när han inte tillhörde favoriterna och det fungerade i dag, menade tränaren Lennart Reuterskiöld junior.

Det stora loppet för tvååringarna, Malmö Stads Pris, vanns av brodern Fredrik Reuterskiöld. Segern togs av det nya löftet Aghostatgodsplace (storfavorit), som reds av den engelske jockeyn Alan Munro.

Det "korta derbyt", Sofierolöpning över 1730 meter, vanns också av tränare Fredrik Reuterskiöld efter en snygg ritt på hingsten Gladtoseeme av championjockey Per-Anders Gråberg.

3007 personer besökte Jägersro, som tyvärr inte hade vädergudarna med sig denna dag.

Robert Okpu/Kanal 75